På Ikanobankens förstasida ligger en dold länk som heter sitemap. Länktexten är vit som bakgrunden och den är mycket svår att upptäcka. Endast om man väljer alternativet ”Markera allt” (Ctrl - A) i webbläsaren syns länken längst ner i högra hörnet. Länken går till en länkfarm, en webbsida med 20-30 länkar som i sin tur länkar vidare till ytterligare ett tiotal liknande sidor.

Länkfarmar är en omstridd metod som sökmotorkonsulter använder för att driva trafik till sina kunders webbsidor. Metoden strider mot Googles riktlinjer för optimering och kan, enligt flera sökmotorspecialister som Internetworld pratat med, leda till att Ikanobanken blir utkastad ur sökmotorns index.

- Risken finns att bli raderad ur Googles index om man har en länkfarm, alltså sidor som bara är till för sökmotorerna, säger Leif Engström på internetmarknadsföringsföretaget Spinecom.

- Det här är ett oseriöst sätt att jobba med optimering. Googles sökmotor känner av många av de här metoderna och i värsta fall kan man bli utsläng ur index, säger Annika von Schlieben på sökmotoroptimeringsföretaget Webanalys.

Ikanobanken säger att man tittat på hur konkurrenter har gjort och använder samma metoder som "alla andra".

- Måste man ligga lite på gränsen för att vara med där framme. Man kan inte alltid följa vad Google säger. Det här är en gråzon det håller jag med om säger, Christoffer Peterson, webbansvarig på Ikanobanken.

Han oroar sig inte över att bli utslängd ur sökjättens index.

- Jag är inte orolig just nu. Det här fungerar för tillfället. Om vi skulle bli utkastade så får vi åtgärda det problemet då, säger Christoffer Petersson.

Länkfarmen på Ikanobanken är skapad av sökmotorkonsulten Altus som Internetworld skrivit om tidigare. Då gällde det att företaget länkade auktionsfirman Bukowskis till flera svenska sexbutiker, utan Bukowskis vetskap. På Ikanobanken finns det inga länkar till sexbutiker.

- Jag har gått igenom alla länkar så att det bara är sådant som vi kan stå för. Man måste känna till vad man har på sin sajt, säger Christoffer Peterson.

Läs mer: