En ny grej diskuteras på nätet. Termen kallas ”bikini bridge”, och syftar på den broliknande linje en bikinitrosa tecknar mellan höftbenen när den spänns över en tillräckligt smal mage. En bikinibro, helt enkelt. ”Det är visst 2014 års nya mellanrum mellan låren”, twittrade fitnessbloggaren Cassey Ho tveksamt den sjätte januari och rådde de hälso- och träningsintresserade unga flickor som följer henne tänka på att ”ett utrymme mellan era magar och era bikinitrosor inte definierar er skönhet”. Cassey Ho har nästan 120 000 följare, och hennes tweets, taggade med #bikinibridge, retweetades sammanlagt 250 gånger.

Samtidigt på 4chans underforum för allmänna diskussioner, /b/, gnuggade ett gäng som är den exakta motsatsen till Cassey Hos följare – det vill säga säckiga unga män med halvbånge – händerna. Det faktum att fitnessbloggare hade börjat diskutera och kritisera trenden var precis vad de var ute efter.

Som term har bikinibron funnits sedan åtminstone 2009 på engelska, men det har levt en tillbakadragen tillvaro. Men den femte januari förändrades allt, för då initerade en anonym användare av /b/ Operation Bikini Bridge.

”Skapa propaganda där 'bikinibron' utnämns som den nya stora grejen, och få det att snurra runt på nätet. Samtidigt skapar vi kontrapropaganda, som anklagar bikinibron för att vara en ohälsosam besatthet. Detta borde ge uppmärksamhet nog för att skapa en snöbollseffekt,” fastslog han (för vi kan nog utgå från att det är en han) i ett inlägg på forumet.

Användarna i 4chan-tråden utrustades med några bilder, och det var igång. Någon gjorde en lista om fördelarna med en bikinibro, någon annan skapade en fejkad feministisk Tumblr-blogg som motsatte sig trenden och andra photoshoppade ihop bilder där det såg ut som att kändisar som Justin Bieber och Katy Perry twittrat med hashtaggen #bikinibridge. Rätt som det var hade den anonyma användaren med idén om Operation Bikini Bridges ord besannats. Daily Mail skrev en oroad rubrik om bildtrenden, och Cassey Ho och många andra tog återigen upp debatten om dagens ohälsosamma skönhetsideal. Enligt Topsy har över 4 000 tweets skrivits med hashtaggen, och på Facebook fick en tonårsmamma mängder av likes på sin kommentar där hon beskrev ångesten över att se unga flickor tvingas styras av sådana ideal.

När nättidningen Daily Dot avslöjade att allt bara bottnade i ett försök att reta upp och provocera var det många som lättat delade deras artikel. Men motivationen till hyss verkade de inte riktigt greppa, utan skrev översvepande att det i grunden handlade ”om ett gäng uttråkade, kåta och kalla tonåringar som är duktiga på att manipulera sociala medier. Kan man klandra dem för att de saknar sommaren?”

Nä, det kan man kanske inte. Man skulle kunna klandra dem för att, på klassiskt patriarkalt vis, ställa kvinnor mot kvinnor för sitt eget höga nöjes skull. Man skulle kunna klandra dem för att på kul lansera ännu ett krav på en redan kravtyngd grupp. Man skulle kunna klandra dem för att slösa på vår tid.

Men rasa inte. För det är precis vad de vill att du ska.


Jack Werner är krönikör på Internetworld och sociala medier-redaktör på Metro. På Twitter är han @kwasbeb.