Automile Box är en liten elektronikenhet som pluggas in i bilens diagnosuttag, och vips skickas allt från motorvarv, g-krafter och position till bränslenivåer, lufttemperatur och felkoder till Automiles servrar.
– Detta skapar en uppkopplad bil där det utan krångel går att hålla ordning och reda på bilens hälsa och rörelser. Det ger en möjlighet till nya spännande tjänster åt förare och bilägare. Till exempel kan serviceverkstäder direkt kontakta kunder när något inte är normalt, försäkringsbolag kan bygga nya dynamiska försäkringsmodeller, och egenföretagare kan skapa körjournaler, säger Jens Nylander.
Han ser även framför sig hur däckföretag lättare kan räkna på däckslitage och hur privata bilpooler får förenklad administration.
Automile utvecklar och tillverkar hårdvaran samt ett dataeffektivt protokoll som gör det möjligt att använda enheten i ett 50-tal länder utan att dyra roamingavtal sätter stopp. En normal förare genererar omkring 1,5 mb data per månad.
– Jag tror att kunderna måste ges abonnemangsfria produkter. Andra aktörer kommunicerar med hjälp av enkla textformat, men det skulle aldrig vara möjligt för oss, säger han.
Lanseringen av Automile sker på Automässan i Göteborg i mitten av januari. Hittills har ett hundratal enheter skickats ut till betatestande utvecklare. Under februari och mars tillkommer ytterligare 400 användare, majoriteten utanför Sverige.
Mjukvara i form av appar och webbtjänster kommer ett antal kommersiella utvecklingspartner att ta fram, i kombination med en frivillig utvecklarcommunity. Moroten för mjukvaruutvecklarna är att få betalt när hårdvaran säljs. Större försäljning ger helt enkelt mer betalt.
Än så länge finns dock ingen mjukvara alls, med undantag för ett enkelt webbgränssnitt med api-access från Automile själva. Men planen är att färdiga slutanvändarlösningar ska finnas på plats under tredje och fjärde kvartalet i år.
Två av Jens Nylanders egna drömapplikationer är dels en app som helt automatiskt håller reda på bilens hälsa, dels en app som erbjuder honom en försäkring där premien baseras på antalet faktiskt körda mil samt ger ”bonusmil” om bilen exempelvis enbart körs i storstäder.