Själv loggar jag min vikt med en våg från Withings, mina steg med fitnessbandet Jawbone Up och min dag sedd i bilder med hjälp av kameraclippet från Narrative. Mitt DNA mäts av 23andme, min joggingtur med Runkeeper och min sömn av appen Sleepcycle. Numera loggar jag också mina bilturer med hjälp av Automile, och det lär bara vara en tidsfråga innan de smarta analysverktygen är på plats också här.
Loggningen och analyserandet brukar kallas för ”QS”, vilket står för ”Quantified Self” och betraktas närmast som en rörelse. Själv är jag långt ifrån någon fanatiker, men jag är riktigt nyfiken på vad ny teknik kan hjälpa till att ge mig för insikter om mig själv och min omvärld.
Fordonsbranschen har traditionellt sett varit väldigt sluten, och utvecklar helst egna lösningar. Men nu börjar man även här inse värdet av att ta hjälp av andra - såväl små snabbfotade innovationsbolag som större konkurrenter.
Automile lanserades i all tysthet, men efter ett par tweets och Facebookinlägg rasade det in förfrågningar om att få en av de första 100 mätenheter som bolaget gav bort till intresserade utvecklare – och mig.
Efter att ha provat boxen ett tag så blir jag faktiskt mer och mer intresserad av dess möjligheter. Den tar knappt någon plats alls i bilen, och genom den får jag stenkoll på bilens status. Men den som känner sig obekväm med att varenda åktur loggas in i minsta detalj kanske bör nöja sig med andra typer av verktyg – eller helt enkelt se till att besöka verkstaden ändå, då och då.
Än så länge finns ingen färdigutvecklad app eller webbtjänst framtagen, men med betalda utvecklare och frivilliga entusiasters hjälp känns det som om Automile har potential att lyckas.