Det har ryktats en tid att ungefär 500 kunder till sökmotoroptimerarna Jajja blivit avstängda från Googles index. Nu bekräftar Googles nordenchef Johan Kinnander att det skett en avstängning.

- Jag vet att cirka 500 sidor, som jobbat med Jajja, har blivit borttagna, bekräftar Johan Kinnander, men säger att han inte vet något mer specifikt.

- Det är spamteamet i Kalifornien som sköter vilka sajter som tas bort ur index, och varför, och att de berättar inte hur de jobbar ens för mig.

- Inom Google är index-biten och försäljnings-biten, som jag jobbar med, strikt åtskillda, säger han.

Johan Kinnader säger att han inte tror att det är särskilt vanligt att svenska sajter blir borttagna ur index men att Google då och då stänger av hela grupper med sajter om de använt sig av otillåtna optimeringstekniker.

Jajja å sin sida säger att uppgifterna om att 500 av företagets kunder blivit avstängda inte alls stämmer och att det istället är Jajja själva som tagit bort en del sajter efter att man förändrade sina arbetsmetoder i somras och slutade använda så kallade externa lösningar, som innebär att man lägger upp flera andra sajter som i sin tur länkar vidare till kundens sajt.

- Google har inte alls plockat bort 500 av våra kunders sajter. Det har aldrig hänt. Däremot har vi själva plockat bort vissa sajter eftersom vi nu jobbar på ett annat sätt. Men det handlar inte om kundernas egna sajter utan om externa sajter, och dessa sajter är långt ifrån så många, säger Mattias Kellquist.

Han menar att Johan Kinnander inte har de tekniska kunskaperna som krävs för att bedöma detta och att han således inte vet vad han talar om.

Mattias Kellquist säger också att Jajjas förändrade arbetsmetoder tvingar konkurrerande företag i branschen att skärpa till sig och upphöra att använda optimeringsmetoder som inte godkänns av sökmotorerna. Han menar att det är beklagligt att Jajja nämns i disskussioner om oseriös sökoptimering och att det är något som sker för att de är marknadsledande på optimeringsmarknaden i Sverige.

- Vi har ändrat oss och följer Googles guidlines till punkt och pricka sedan i somras. Vi erbjuder inte längre de externa lösningar som slutade att fungera efter Google-uppdateringen The Bourbon Update.