Sökmotorer suger ut för mycket av webbens bästa innehåll och lämnar småsmulor åt sajterna som faktiskt skapar innehållet menar använbarhetsexperten Jakob Nielsen. Han skriver på sin sajt Useit.com att ”frigörelsen från sökmotorerna är en strategisk nödvändighet både för för sajter och mjukvaruåterförsäljare”.

Han skriver att som utvecklingen ser ut så kommer snart sökmotorerna bara använda sajters innehåll utan att som tidigare driva trafik till de sajterna.

Det är ingen tvekan om att sökmotorer tillhandahåller bra tjänster för användare, poängen här är vad de gör mot företagen som skapar det innehåll som sökmotorerna lever av”, skriver Jakob Nielsen vidare i sitt inlägg.

Men det är många som inte håller med Jakob Nielsen. På Webpronews skriver David A. Utter att Jakob Nielsen missar en grundläggande sak; nämligen att det för närvarande inte finns något bättre sätt att driva trafik till en sajt än sökmotorer. Så varför skulle sajter vilja frigöra sig från sökmotorerna, resonerar han.

Även sökspecialisten Danny Sullivan har skrivit ett långt inlägg på Search Engine Watch blog där han påpekar att Jakob Nielsen visserligen har en poäng med att det är viktigt att inte vara alltför beroende av sökmotorerna men att han i sin argumentation blandar ihop sökannonsering och sponsrade sökträffar med organiska sökresultat.
Läs mer: