Webbyrån Fröjd, som bland annat står bakom den tekniska utvecklingen av Sweden.se, drar nu igång Fröjd Ventures, en satsning som ska hjälpa startups inom digital tjänstutveckling att växa och bli bättre – men kapitalet som lånas ut är inte pengar, utan tid. Under 2014 avsätter de 750 timmar som ska gå till en eller flera startups som får hjälp att utveckla en idé eller tjänst.
– Vi har förut haft interna hackdays för att jobba med ny teknik och höja kompetensen, och för att stimulera och inspirera utvecklarna, säger Anna Gullstrand, vd på Fröjd.
– När vi räknade ihop det insåg vi att det blev ganska mycket tid, en dag här och en dag där, och funderade på om vi kunde göra något annat med den tiden som kan ge oss ännu mer. Vi har mycket kompetens som inte alltid kommer till nytta i våra kundprojekt, och då är det här ett sätt att stimulera oss själva och jobba med roliga projekt inom de teknikerna som vi är bra på.
– Självklart räcker inte 750 timmar för att göra en hel lösning, men det kan absolut vara ett steg på vägen, till exempel till en prototyp som innebär att har något konkret att visa för investerare.
Tanken är att en startup får presentera sin idé och vad de tror att de har för behov och vilken hjälp de vill ha. Ett eller flera projekt läggs in som riktiga projekt i planeringen för utvecklarna, och så lånar Fröjd ut sin tid mot en andel i startupen eller av en möjlig framtida vinst. I gengäld är tanken att den eventuella vinsten vid till exempel en exit eller utdelning ska fördelas lika på företaget och de anställda, oavsett vem som arbetat med vilket projekt.
– Det är klart att det är en risk att vi inte får lånet återbetalat, så att säga, men det ger så mycket annat. Våra medarbetare får en kompetensutveckling och en kreativitetsboost, och det innebär dessutom nätverkande där vi träffar bra startups och kanske kan få viktiga kunder i framtiden, säger Anna Gullstrand.
Möjliga samarbeten kommer att hittas på olika sätt, genom nätverkande och på sammankomster, men det har redan under hösten kommit propåer från entreprenörer med idéer. I slutet av januari har Fröjd avsatt en hel dag för att träffa olika startups, där två av åtta tänkta mötestider redan är bokade.
– Vi kan nog komma in vid ganska olika led i processen. Om någon kommer in med en klockren idé på ett A4, som utvecklarna går igång på, tror jag att vi kan köra på det. Det får ju gärna vara lite längre utvecklat än så, men vi tänker oss ändå ganska tidigt, säger Anna Gullstrand.
– En jättestor del av att vara utvecklare är att man är sjukt webbnördig och vill utveckla och testa ny teknik så fort den kommer. Vi diskuterar hela tiden hur vi kan jobba i framkant, så vi hoppas ju att det dyker upp projekt där våra utvecklare kan briljera.
1. En startup presenterar sin idé för Fröjd – vad behöver de, hur kan Fröjd bidra och så vidare.
2. Fröjd accepterar idén och planerar in den som ett av sina projekt; 750 timmar fördelas på en eller flera startups.
3. Utvecklarna jobbar med startup-idén utifrån dess förutsättningar, med till exempel teknisk rådgivning eller hjälp att utveckla en prototyp.
4. Som ersättning får Fröjd en andel av bolaget.
5. Om företaget gör vinst eller säljs får Fröjd del av utdelningen.
6. Vinsten delas mellan Fröjd och utvecklarna