Redan förra året skrev Internetworld om företaget Yrkesregistret och moderbolaget Comitnets skumma säljmetoder som går ut på att de lovar gratis hemsidor åt nystartade företag mot att de får använda sidorna som referenser i sin marknadsföring. Kunden ska endast betala för domännamnsregistrering. Allt annat lovar Yrkesregistrets säljare att bjuda på.

Internetworld har talat med flera personer som vittnar om att Yrkesregistrets affärsmetoder fortsätter. Många sitter fast i årslånga och dyra kontrakt med Yrkesregistret.

Tommy Wallin, på företaget Logisign som bland annat utvecklar hemsidor, har kontakt med ett tjugotal personer som sitter fast i långa kontrakt med Yrkesregistret. Han uppger att flera av dem har kontaktat jurister för att få hjälp med sin situation.

- Deras säljare ringde upp och var väldigt på. Han sa att de skulle bjuda på allt utom kostnaden för domännamnet om de fick använda sidan som referens, säger en av Yrkesregistrets missnöjda kunder som Internetworld pratat med.

Hon har kontaktat en jurist för hjälpa henne mot Yrkesregistret och vill förnärvarande vara anonym.

Yrkesregistrets säljare sade att kostnaden för domänen var 590 kronor plus moms. Han uppgav att det var vad ett domännamn kostade och att det skulle kosta lika mycket oavsett hos vilket företag man beställde av.

- Jag hade ju funderat på att starta en hemsida så jag tänkte att jag kan ju lika gärna beställa av honom som av någon annan, berättar hon.

Tommy Wallin säger att de personer han har kontakt med berättar liknande historier. På det svenska forumet Webmasternetwork vittnar även flera disskussionstrådar om att Yrkesregistrets tveksamma säljmetoder inte har upphört.

Tommy Wallin berättar vidare att flera personer har problemet att deras domännamn inte är registrerade på dem själva utan på företaget Nictrade som är ett helägt dotterbolag till Yrkesregistrets moderbolag Yellow Register On Line AB, tidigare Comitnet AB.

- De tar betalt för registrering av domännamn men domännamnet registreras på dem själv och inte på kunden, säger han.

Yrkesregistret har tidigare fått kritik för att ha registrerat domännamn på sig själva istället för på kundens företag vilket lett till stora problem om kunden velat byta webbhotell eller leverantör.

Under 2004 fick Nictrade en tillrättavisning av II-stiftelsen som administrerar .se domänen för att de hade tagit betalt för domännamnsregistrering men registrerat domänen på sig själva istället för på kunden.

De fall som Tommy Wallin berättar om gäller dock bara .com domäner.

Företaget bakom Yrkesregistret, Yellow Register On Line AB, har dotterbolag i Norge, Spanien, och Finland, Under sin förra bokslutsperiod omsatte företaget lite över 100 miljoner.