- Tradera är den ledande aktören i Sverige. Vi köper Tradera dels för den lokala marknaden men även mycket för personalen. Vi är alla oerhört lika till sättet och har lärt känna varandra under den här processen, säger Ebays svenska vd Fredrik Åhlberg.

Auktionsjätten Ebay lanserade sin svenska sajt för ett år sedan men har haft svårt att nå samma popularitet som exempelvis Tradera på den svenska marknaden.

- Vi är en internationell aktör och vi lanserade i Sverige för att ge våra svenska användare en lokal sajt och för att lära oss marknaden. Sedan dök det här tillfället upp och det är verkligen en match made in heaven, säger Fredrik Åhlberg som nu blir vd även för Tradera.com.

På Tradera är man mycket nöjda.

- Vi är jätteglada här. Vi ser affären som en bekräftelse på att vi har gjort ett bra jobb och byggt ett attraktivt företag, säger Jonas Nordlander.

Hur mycket tjänar då Jonas Nordlander själv på affären.

- Det är något som jag inte går ut med. Det här har varken för mig eller för personalen handlat om pengar. Vi har sett upp till Ebay i många år, säger Traderas vd Jonas Nordlander.

Både Ebays svenska sajt och Tradera.com kommer att drivas vidare under respektive namn. Den enda omedelbara skilnaden är att det nu finns en Ebay logga på Tradera.com.

- På sikt kommer Traderas kunder att få tillgång till Ebays internationella utbud, säger Fredrik Åhlberg.

Ebay köper alla värdepapper i Tradera.com för 365 miljoner kronor plus uppköpskostnader och justering för rörelsekapital. Enligt Ebay så kommer inte affären att förändra de prognoser för resten av året som bolaget presenterade i samband med årets första kvartalsrapport den 19 april.

Tradera.com har veckovis cirka 868000 unika webbläsare. Enligt webbstatistiken som publiceras på Resoner.nu hamnar sajten på tolfte plats över Sveriges mest välbesökta. Större än Dn.se och Svd.se men mindre än Svt.se.

Ebay grundades 1995, har 11.000 anställda och finns på 33 marknader. Bolaget har 193 miljoner dagliga användare runt om i världen. Bolaget är noterat på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Bolaget köpte i höstas ip-telefonibolaget Skype.

Tradera ägs till hälften av IT Provider och till tjugo procent av Adolf Lundin-sfären. Tradera grundades av Daniel Kaplan, från familjeföretaget Kaplans Auktioner, 1999 med finansiellt stöd på 30 miljoner från riskkapitalbolaget IT-Provider som idag äger hälften av aktierna i Tradera. Utöver IT-Provider, i särklass största ägaren, vinns även privatpersoner med kopplingar till Lundin-sfären, Eniro, Time Vision, Kaplans Auktioner och Traderas koncernchef Mattias Danielsson och Jonas Nordlander.

Köpet av Tradera för 365 miljoner kronor är den största uppköpet av en webbplats i Sverige någonsin. Det är till exempel dubbelt så mycket som Aftonbladet betalade för Blocket 2003.

Största sajtaffärerna i Sverige

1. Tradera, 365 miljoner kronor. Köpare: Ebay, april 2006.
2. Pricerunner, 220 mkr. Köpare: Valueclick, augusti 2004.
3. Hitta.se, 200 mkr. Köpare: Aftonbladet/Schibsted, februari 2005.
4. Blocket, 183 mkr. Köpare: Aftonbladet/Schibsted, december 2003.
5. Lensway, 104 mkr. Köpare: Coastal Contacts, juli 2004.
6. Brafilm, knappt 100* mkr. Köpare: Video Island, september 2005.

*) Enligt Internetworlds uppskattningar.