Två av Uppsalabolaget Hansofts tre grundare har en bakgrund i den svenska spelbranschen (på spelstudion Starbreeze, även den från Uppsala) och bolagets produkt, ett projektledningsverktyg för agil utveckling, har historiskt haft många stora kunder i spelbranschen. Bland andra japanska Capcom, amerikanska ID Software och Electronic Arts, svenska Avalanche och Starbreeze samt på senare tid den hajpade uppstickaren Oculus VR använder Hansofts mjukvara i arbetet.

På senare tid har dock antalet kunder utanför spelbranschen vuxit, inte minst i USA. Och det är till att snabba på den tillväxten som grundaren och styrelseordföranden Patric Palm vill använda pengarna - en rejäl kapitalinjektion på 55 miljoner kronor ledd av riskkapitalbolaget Creandum.

Pengarna betalas mot en minoritetspost i Hansoft – hur stor vill inte bolaget avslöja – och innebär att bolaget får sin första externa finansiär.

– Vi har kört lite mer bootstrapping så här långt och det har ju gått bra ändå. Men USA är en tuff marknad med konkurrenter som alla tagit in mycket pengar, så vi behöver det här, säger Patric Palm.

Konkurrenterna han talar om är it-jätten IBM samt mjukvarubolagen Rally Software och Atlassian, båda med flera hundra anställda och omsättningssiffror på flera hundra miljoner kronor. I jämförelse är Uppsalaföretaget Hansoft, med 35 anställda och en omsättning på dryga 40 miljoner kronor år 2013, en uppstickare.

– Det kommer fortfarande vara David mot Goliat, men David blir lite större nu, säger Patric Palm.

Beslutet att ta emot pengar från Creandum kom efter en lång process, där Patric Palm träffade flera potentiella investerare både i Sverige och i USA.

– De satsar mycket i USA och har folk som jobbar aktivt på plats i San Francisco. Dessutom var det mycket personkemi. Jag träffade många investerare på olika håll, men kände direkt att teamet på Creandum fungerade det bra med. Man ska både hantera kriser och fira segrar tillsammans med sina investerare, och det tror jag att vi kommer kunna göra tillsammans, säger Patric Palm.

Pengarna från Creandum ska framförallt bekosta tillväxt på andra sidan Atlanten. Hansoft har redan ett kontor i San Francisco och majoriteten av sina kunder i USA, men nu ska en ordentlig försäljningsorganisation byggas upp även där.

– Vi har en fantastisk produkt men är rätt dåliga säljare. Nu ska vi slåss mot amerikaner som gör skit, men som är väldigt duktiga säljare, säger Patric Palm.

Läs även: Tunga investerare till Vint

Fakta

Hansoft grundades år 2005 av Patric Palm, Erik Olofsson och Hans Andersson. Patric Palm kom från konsultbranschen, och hans två kollegor från spelstudion Starbreeze.

Bolaget utvecklar ett projektledningsverktyg för agil utveckling. Bland kunderna finns spelutvecklare som Capcom, Electronic Arts och ID Software, men också företag som Dolby, Bang & Olufsen, Western Digital och Boeing.

Hansoft omsatte drygt 40 miljoner kronor år 2013. Bolaget har 35 anställda, och sitt huvudkontor i Uppsala.