Hösten 2010 skapade då 21-åriga Philip Bergqvist, student på Bristol University i England, och 19-åriga Jakob Berglund, student på Lunds Tekniska Högskola, en fjärrkontroll-app för Android-mobiler och lade ut den gratis på Google Play.
– Från början var det mest ett problem vi ville lösa för egen del. Jag ville kunna ligga på soffan och styra min mediespelare med mobilen, säger Philip Bergqvist.
Våren 2011 hade appen utvecklats så långt att de båda bestämde sig för att sätta en prislapp på den. En ny version lanserades jämte gratisversionen, med en prislapp på 30 kronor.
Två och ett halvt år senare har appen, Unified Remote, laddats ned dryga 2,5 miljoner gånger. Över 100 000 personer har köpt betalversionen. Gratisversionen har varken annonser eller någon annan intäktsmodell, men betalversionen av appen har alltså sålts för en bit över 3 miljoner kronor. Varje dag betalar ett hundratal nya kunder för den.
– Till stor del tror jag tillväxten beror på att vi var tidigt ute på Android. På IOS var konkurrensen hårdare, men vi var snabba på ett område med lite konkurrens, säger Philip Bergqvist.
I smarttelefonernas barndom var det inte ovanligt att hobbyutvecklare plötsligt kunde tjäna storkovan på smarta, hemsnickrade projekt. Idag är det betydligt svårare att hävda sig i appbutikernas utbud. Men att guldruschen är över betyder inte att det är omöjligt att lyckas, säger Philip Bergqvist.
– Det är definitivt så att det är svårare att komma på någonting nytt nu, men så har det ju varit länge med webben och “vanlig” mjukvara också. Som alltid gäller att vara kreativ och hitta någonting som folk saknar.
Philip Bergqvist avslutade sina studier i höstas och har nu flyttat hem till Sverige. Affärspartnern Jakob Berglund studerar fortfarande. Nu driver de båda företaget Unified Intents och har bestämt sig för att satsa heltid på att vidareutveckla appen.
– Nästa steg blir att få ut mjukvaran på alla plattformar. Vi vill finnas på Iphone och Ipad samt ha stöd för både Mac och Linux. Men även för saker som Raspberry Pi.
– Sen vill jag försöka få företaget att växa så smått. Kanske kan vi hitta fler studenter som tycker det verkar spännande att vara med, säger Philip Bergqvist.