Detta är den andra delen i Internetworlds artikelserie om webb-tv. Se även de övriga delarna:
Därför behöver du en videostrategi
Handelsbanken: "Vi sysslar inte med reklam"

Universiteten gör sin egen talkshow

Volvo Lastvagnar blev i slutet av förra året ett av världens mest omtalade varumärken på nätet tack vare reklamfilmen “The Epic Split” där actionhjälten Jean-Claude Van Damme utför en split mellan två backande lastbilar. Filmen fick enorm viral spridning och har i skrivande stund delats över 6 miljoner gånger och setts 68 miljoner gånger på Youtube. Filmen var den mest delade på planeten redan dagen efter att den släpptes och är nu den mest sedda reklamfilmen inom motorfordonsområdet.

Men succén med Jean-Claude Van Damme-filmen är inget lyckskott, utan resultatet av en medveten strategi för virala filmer som startade för ett och ett halvt år sedan. Samtidigt innehåller Volvo Lastvagnars kommunikationsstrategi med rörlig bild betydligt mer än skojiga stunts och gamla filmstjärnor.

För Volvo Lastvagnar, vars verksamhet är att sälja lastbilar över hela världen, är Youtube och nätet något av en skänk från ovan. Målgruppen, de personer som är intresserade av lastbilar och påverkar företags köpbeslut, är väldigt utspridda. Framförallt geografiskt, men också när det gäller ålder och övriga intressen. Att jobba med till exempel tv-reklam, som till sin natur är regional och dessutom relativt dyr, har inte varit särskilt effektivt, varken kostnadsmässigt eller kommunikationsmässigt. Därför ger Youtube och nätet som kommunikationskanal möjligheter som aldrig funnits tidigare.

– Video har blivit ett väldigt effektivt sätt att kommunicera på. Det är enkelt att att ta del av och vi kan nå vår spridda målgrupp av lastbilsintresserade. På Youtube har vi en kanal som når lastbilsintresserade väldigt effektivt, säger Per Nilsson, pr-chef för Volvo lastvagnar.

Relaterat: #thehook – ännu en viral succé från Volvo

Men alla miljontals personer som sett och delat The Epic Split kan väl inte vara lastbilsintreserade. Varför vill Volvo Lastvagnar nå dessa personer?

– Vår målgrupp av lastbilsintresserade är väldigt spridd och därför svår att nå effektivt. På det här sättet fyller de här virala succéerna en viktig funktion. När vi når en bred allmänhet så når vi också vår målgrupp.

Redan 2012 producerade Volvo sin första film som var skapad för att kunna bli viral, berättar Per Nilsson. Filmen kallades “The Ballerina Stunt” och var början på den långsiktiga strategi som kulminerade i uppmärksamheten kring “The Epic Split”.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning