”Jag tänker göra massa saker, apprecensioner, filmer om datorspel… Jag kommer göra massa coola filmer!”, berättade han i sin nystartade kanals första film. Sedan tvekade han lite, slog ned blicken, och så kom det. Den där lilla önskningen som alla känner igen. Längtan efter en notifikation, en rödlysande etta, ett pling, att bli sedd.

”Om jag kunde få en like på den här filmen så skulle jag veta att folk tittar. Eller en prenumerant. Det skulle göra mig så glad.”

Fem dagar senare återkom Sir Fedora med en överlycklig uppdatering (och ett nytt häftigt trick för att inleda filmerna):

Efter att skrattande av glädje utannonserat den första liken tog han mod till sig, tittade in i kameran och frågade: ”Kan vi uppnå tre till fem likes?”

Det är här Reddit-användaren Dragonboltz kommer in. Hen gillar oupptäckta Youtube-användare, sådana som laddar upp filmer som aldrig får mer än en handfull visningar. Sir Fedora var det senaste fyndet, och Dragonboltz rördes av hans energi och hopp. Klart vi ska kunna fixa de där tre till fem likesen, tänkte hen, och publicerade filmen på Reddit.

”Otroligt entusiastisk och lustig kille gör en film där han firar att han fått 1 like. Vore kul att fixa honom några prenumeranter och se hans reaktion.”

Det finns mycket i den där texten som rör vid Reddit-användares hjärtan. Att vara glad för det lilla, ödmjukheten, men också självförtroendet i att vilja sträva uppåt. Dessutom är det ingen slump att termen ”random acts of kindness”, ungefär ”slumpartade goda gärningar”, vuxit sig internationellt stor på Reddit: Platsens självbild är den av en godtycklig men mäktig mecenat som över natten kan förvandla vem som helst till stjärna.

Den mekanismen slog till i fallet Sir Fedora.

När jag skriver detta har det gått tio timmar sedan den posten publicerades på Reddit, och han har fått 32 489 prenumeranter. Filmen där han är glad över den första liken har nästan 400 000 visningar. Han har fått nästan 12 000 följare på Twitter.

Själv sov han, men när han vaknade i morse efter ”en god natts sömn” hade han hunnit få 45 följare. Då blev han så här glad:

Några timmar senare hade siffrorna stigit ännu mer, till 16 000 prenumeranter. Då presenterade han en reaktion som var något mer rimlig för hans ålder:

Nu är det bara en tidsfråga tills Sir Fedora dyker upp på amerikanska talkshows, omsider blir han säkert klickmonster på Aftonbladet. Och jag är ärligt talat bara glad för hans skull. Jag tror att han, en liten kille med stora förhoppningar bland väldigt många andra som honom, representerar något som väldigt många Reddit-användare känner igen sig ifrån barndomen: Att vinna uppmärksamhetslotteriet. Att av inget annat skäl än att man finns och visar sig få massor av uppskattning och glada tillrop. Att accepteras.

Så, säg hej till Sir Fedora.


Jack Werner är krönikör på Internetworld och sociala medier-redaktör på Metro. På Twitter är han @kwasbeb.