Medan både Facebook och Twitter tycks förlora användare i Japan så växer Line snabbt. Tjänsten passerade 300 miljoner registrerade användare i november, enligt Japan Times och antalet nedladdningar fortsätter att öka. Populariteten sträcker sig dessutom utanför Japan, till andra delar av Asien, södra Europa och Latinamerika.

Till skillnad från Facebook och Twitter, vars intäktsmodeller kretsar kring annonser, bygger Lines affärsmodell på försäljning av stickers. Med andra ord, animerade klistermärken som representerar olika situationer, känslor och uttryck. Ungdomar i Japan är mycket angelägna om att kommunicera med dem.

Relaterat: Fyra sociala nätverk som Facebook körde över

Line är dessutom utvecklat som en mobilapp från början, till skillnad från Facebooks och Twitters mobilappar som är anpassade versioner av skrivbordstjänster. ”Vad har du för Line-id” är en av de första frågorna jag får från folk jag träffar här. Framgången kan kontrasteras mot Twitter, vars popularitet nu sjunker i japan.

Min nya vän Akiko förklarade fenomenet ganska enkelt, ”Jag använder bara Twitter för att jag måste ha det i jobbet, men jag gillar det egentligen inte. Det är ju bara text.”

Läs även: Så fungerar Facebooks bildcensur

”Stickers är ett måste för sociala medier i Asien idag. En av anledningarna till att de är så framgångsrika är att de hjälper människor att uttrycka sina känslor så exakt. I asiatiska språk krävs annars ofta långa utläggningar för att beskriva liknande känslor”, skriver Thomas Clayton för The Next Web.

Trenden gäller inte bara Japan. Användandet av stickers och animationer växer runt om i världen. Facebook lanserade egna stickers i somras. I höstas tog Twitter steget bort från det helt textbaserade och lanserade förhandsvisning av bilder. Det visuella får allt större utrymme.

“För japaner, som är uppväxta på en rik diet av manga och animationer, är stickers det enklaste och charmigaste sättet att uttrycka sina vardagliga känslor. Varje sticker är noga utformad för att representera en vanlig känsla som alla känner igen sig i,” skriver James Hollow i Marketing Initiative.

Jag har varit i Tokyo i snart två veckor nu, och det är minst sagt svårt att lära sig att läsa och tolka alla japanska tecken. Till min tröst är en sak säker – jag förstår alla stickers, emojis och illustrationer utan problem. Bilder är universella. Och i en digital värld är universell kommunikation alltid eftersträvansvärt.