Nu är det nypremiär för Internetworlds gästblogg Loggenbloggen. Varje månad bjuder vi in ett spännande webbföretag för att skriva om sin vardag, verksamhet och vision. Först ut är Josefine Wahlberg, grundare av samtalsappen Jiddr.

“Igår hoppade jag nästan framför ett tåg.

Men sen blev jag så osäker på om jag verkligen skulle dö av det, eller om jag bara skulle bli jäkligt skadad. Man vill ju inte sluta som ett paket som varken kan prata eller röra sig.

Sen funderade jag på att skära mig, men jag skulle inte palla allt blod. Mest funderar jag på att hoppa någonstans. Jag känner en helt galen längtan att få kasta mig ut så fort jag befinner mig någonstans högt upp. Det är en så stark dragning så det påverkar mig fysiskt. Jag får liksom andnöd när jag försöker stoppa mig själv. Jag drömmer om det. Jag tänker på det när jag sitter i skolan. Men egentligen vill jag nog inte dö. Iaf inte alltid. Jag undviker att hälsa på kompisar som bor i höghus. Skulle jag bli lämnad ensam i rummet skulle jag nog fan öppna fönstret och hoppa…

Ledsen att lägga det här på dig, men jag har verkligen ingen att prata med om det. Kan ju inte precis prata med morsan. Inte för att hon skulle ha tid att lyssna ändå.

Inte en chans att jag skulle gå till skolsyster eller kuratorn. Dom skulle väl typ spärra in mig någonstans. Polarna pratar man liksom inte med om sånt.
Jag känner mig så jävla ensam! Och jag känner mig så jäkla maktlös!”

Detta skrevs av en av de killar jag i snart fyra år chattat mer eller mindre dagligen med. En 16-årig kille som enligt honom själv är ”helt normal”. Som det går bra för i skolan, som har kompisar, som tränar fotboll, som bor i villa med sina två föräldrar.

Vad är det då som gör att han känner så här?

Tja, enligt honom själv är det just avsaknaden av någon att prata om jobbiga saker med.

Den psykiska ohälsan hos unga ökar och ingen verkar veta hur vi ska kunna ändra på det. Jag har under mina fyra år som privat onlinekompis haft intensiv kontakt med 42 unga killar mellan 13-19 år. De har alla haft väldigt olika perspektiv på tillvaron och väldigt olika förutsättningar och liv. De har dock haft en sak gemensamt, de har alla behövt någon att prata med.

Det är därför vi har startat Jiddr. Vi har skapat en samtalsapp för unga som behöver någon att prata med. Med den hoppas jag att vi kan nå ut till ännu fler. Och få hjälp av vuxna som kan ge svar på alla de frågor jag själv inte kunnat svara på.