Tillgången - eller snarare bristen på - taxibilar i storstäderna irriterade Tallis Gomes.

– Det är svårt att både hitta en taxi och att vara säker på att den är säker, berättar Tallis Gomes när vi möts på en restaurang i Sao Paulo.

Hans förtroende för taxibolagen i Brasilien är lågt.

– Många taxibolag är rena maffian, säger han.

Relaterat: Webben vs korruptionen i Brasilien

Han tycker samtidigt att det är galet att behöva ta sin egen bil i ett land, Brasilien, som redan är igenkorkat av privatbilar. Rent av: han vill göra världen lite bättre genom att förbättra transportsystemet.

I juni 2011 tändes idén. Tallis Gomes frågade en kompis vad han trodde:

– Vore det inte smart om taxichaufförerna hade en smartphone som jag kunde använda för att nå dem?”

Svaret kom omgående:

– Du är galen.

Idag är det dock en verklighet och taxibilar i 23 länder i både Sydamerika, Afrika och Asien.

Idén som senare blev företaget Easy Taxi kan beskrivas som Uber men för helt vanliga taxibilar. Via appen kan du få kontakt med en taxibil som tillhör Easy Taxis nätverk, du kan se när den kommer, du kan betygsätta föraren och få en kvalitetsstämpel på att den bil du använder är säker.

– På många marknader är taxinäringen hårt reglerad och det är en ganska hög kostnad för att dra igång en taxirörelse, säger Tallis Gomes.

Det betyder att det på många marknader är svårt för Uber att komma in på marknader där Easy Taxi är verksamt.

– Uber är ingen taxiverksamhet. Det är vi, säger Tallis Gomes.

Initalt var det dock en hel del jobb för att komma igång.

– Jag köpte själv de 30 första telefonerna och gav till några utvalda taxichaufförer, för att visa dem att systemet fungerar.

När väl bollen kom i rullning gick det smidigare. Många taxichaufförer har egna telefoner och ansluter sig till systemet på egen hand. Men fortfarande måste Easy Taxi jobba aktivt med rekrytering.

– De 10 000 första taxichaufförerna har vi personligen pratat med och övertygat om att detta är ett bra system. Via tjejer som dök upp på bensinstationer runt om i Sao Paulo och liknade fortsätter vi att rekrytera nya chaufförer.

Fortfarande krävs det en hel del jobb att rekrytera taxibilar till systemet. Easy Taxi har egen personal på mer eller mindre alla de orter där företaget är verksamt. Bolaget har idag närmare 1300 anställda runt om i världen. Tre vd:ar sköter bolaget, där en har ansvar för Asien, en för Latinamerika och en - Tallis Gomes själv - “löser övriga problem”, som han uttrycker det.

Inte illa för en man på blott 26 år.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Rocket finns på många marknader runt om i världen. Kontoret i Brasilien ligger i Sao Paulo och har i skrivande stund 15 olika investeringar: CupoNation, 21 Diamonds, Airu, Dafiti, Easy Taxi, Glossybox, hellofood, Kanui, Mobly, Payleven, Tricae, WestWing, Wimdu, YepDoc and Zocprint.