Kickstarterkampanjen för Strawbees drog igång den 21 januari i år, men målen är redan slagna med råge. Drygt 81 000 dollar, motsvarande ungefär 525 000 kronor, har samlats in från över 1500 personer. Det är fyra gånger så mycket som det ursprungliga målet om 20 000 dollar.

– Givetvis är det jätteroligt, men vi kände nog på oss att det skulle gå bra. Det är den här sortens produkter som brukar gå bra på Kickstarter, säger Gustaf Josefsson, en av företagets fem grundare.

Läs även: Knepen för att lyckas på Kickstarter

Strawbees består i sin enklaste form av små plastbrickor utformade för att koppla ihop sugrör eller kartongark med varandra. Lägg till tid och en gnutta kreativitet och resultatet blir minst sagt imponerande konstruktioner. På sin Kickstartersida visar bolaget upp allt från kojor till ubåtar och lyftkranar.

Komponenterna är skapade av återvinningsbara material, och grundarna har ansträngt sig för att skapa en leksak som är både underhållande och lärorik.

– Jag har själv mycket lättare att lära av sker jag kan experimentera med. Strawbees får en att tänka på saker som fysik, geometri, konstruktion och hållfasthet. När jag var liten fick vi bygga i spaghetti. På samma sätt blir det här ett verktyg att experimentera och prova olika saker med, säger Gustaf Josefsson.

– Vi vill också ta fram utbildningsmaterial så att man kan använda det i skolan, i lektioner i geometri, matematik, fysik och teknik.

Personerna bakom Strawbees har alla en bakgrund i den så kallade maker-kulturen, som kombinerar teknik som 3d-skrivare med gör-det-själv-tänk och elektroniska plattformar som Arduino och Raspberry Pi. Gustaf Josefsson driver det nyöppnade makerspacet Makerspark i Gamla stan i Stockholm. Erik Thorstensson, Petter Danielson och Oscar Ternbom driver designföretaget Creatables, som skapar produkter av avlagda föremål och återvinningsbara material.

Att maker-kulturen fått sånt genomslag de senaste åren är inte konstigt, menar Gustaf Josefsson:

– Verktygen är så billiga och tillgängliga idag att alla kan ha dem hemma. Det gäller allt från elektronik till 3d-skrivare och verktyg från Clas Ohlsson. Det i kombination med vad man kallar för ett cognitive surplus. Det vill säga den mängd av intelligenta och välutbildade människor som har tid över och inte behöver jobba 80 timmar i veckan. Då poppar det upp sådana här saker.

– Många yrken idag handlar om intellektuella konstruktioner som sker i ett större system. Du kan inte säga “titta, det här har jag gjort” när du är färdig. Jag tror många har saknat att själva skapa någonting fysiskt. Det är någonting djupt mänskligt över det, att vilja åstadkomma någonting på egen hand, säger Gustaf Josefsson.

I skrivande stund återstår knappt två dygn av Strawbees Kickstarterkampanj. Komponenterna är i skarp produktion sedan en tid tillbaka, och om ingenting oförutsett inträffar räknar bolaget med att leverera som utlovat.

– Vi har lovat leverans under mars eller april, och det ser vi ut att lyckas med, säger Gustaf Josefsson.

Fakta

Strawbees är en leksak ämnad att lära barn om geometri, fysik, konstruktion och hållfasthet.

Produkten består av små plastbrickor som används för att foga samman sugrör eller kartongark.

Komponenterna är skapade av återvinningsbara material och kan användas ihop med vanliga plastsugrör.

Läs mer på projektets Kickstartersida.