Nyhetsflödet svämmar över av knappt omskrivna pressmeddelanden från de vetenskapliga förläggarna. När trams presenteras som sanningar och klicksugna redaktörer gör sitt bästa för att fabricera kontroverser blir de som granskar vetenskapliga studiers innehåll desto mer värdefulla. Min lista innehåller skribenter som kritiskt granskar forskning inom samhällsvetenskap, humaniora, biologi och medicin och som läst mer än studiens abstract.

1. @fridaoskog 

Sociolog och statistikdemon vid Umeå universitet. Har skrämt flera lösryckta korrelationer så till den milda grad att de vägrar lämna sina hem.

2. @davidbrax 

Filosof som kastar bort sitt liv på psykiatri och hatbrott. Ger alla en chans att göra bort sig på sina egna villkor. Försvinner ibland för att naturalisera metaetik.

3. @swussian
 
Psykolog och blivande sexolog. En aldrig sinande källa till data om ämnen man inte vågar ta upp i fikarummet på jobbet.

4. @biofilmdirector

Mikrobiolog från Malmö som twittrar och pratar i radio om mikrobiologi och Malmö.

5. @nymne

Man har inte levt innan man har blivit utskälld av Åsa för att man feltolkat en studie. Enligt detta mått lever många twittrare meningsfulla liv.


Per Köhler är doktorand vid institutionen för experimentell medicinsk vetenskap på Lunds Universitet. På Twitter är han @PerKohler.