– De flesta jag pratat med höjer på ögonbrynen vad gäller värderingen. Det säger Pär-Jörgen Pärsson, partner på riskkapitalbolaget Northzone och styrelseledamot i bland annat Spotify och Videoplaza, om Facebooks köp av Whatsapp.
Sedan affären offentliggjordes i tisdags har mycket av diskussionerna handlat om prislappen. Facebook betalar ofantliga 19 miljarder dollar för Whatsapp, en summa som får de flesta andra uppköp på teknikområdet att blekna i jämförelse.
Whatsapps affärsmodell är fri från annonser. Istället kommer intäkterna av att varje användare - efter ett års gratis användande - betalar en dollar om året för tjänsten.
Facebooks vd Mark Zuckerberg har tydligt pekat på Whatsapps användarbas - i nuläget har appen ungefär 450 miljoner användare - och tillväxtpotential som anledningarna bakom köpet. Prognosen är att nå en miljard registrerade användare inom kort.
– Säg att det är jätterealistiskt att de når det målet. Det är ändå svårt att se hur de, i ett någorlunda vettigt perspektiv, ska kunna få mer än en dollar per användare och år. Är då tjugo gånger vinsten en rimlig värdering? Ja, när allt är klart är det rimligt. Men de ska åstadkomma mycket för att nå dit, säger Pär-Jörgen Pärsson.
– Jag upplever det som wow, jäklar vad de har betalat bra för det här. Samtidigt är det ingen tvekan om att det är ett ofantligt värdefullt bolag.
Värderingen utgår sannolikt från en framtida förhoppning om att kunna ersätta sms som den dominerande plattformen för kortmeddelanden. Det säger Staffan Helgesson på riskkapitalbolaget Creandum:
– Man kan tycka att 19 miljarder dollar väldigt mycket pengar. Men om du är övertygad om att sms kommer bli marginaliserat och att det här ger dig en chans att bli plattformen som ersätter det, då är det plötsligt en väldigt bra affär, säger han.
Läs även: Efter Whatsapp: Grattis Truecaller
Båda ser även köpet som ett defensivt drag: Ett sätt för Facebook att bli av med en spelare som var på väg att växa sig till en obekväm konkurrent.
– I ett större perspektiv ser jag det här som ett tecken på att Mark Zuckerberg bestämt sig för att han absolut inte vill bli disruptad, som till exempel Microsoft, Yahoo och andra jättar har blivit, säger Staffan Helgesson.
– Det är bara i backspegeln man kan se om något var ett bra drag eller hål i huvudet. När Facebook köpte Instagram var det många som slog sig för pannan. Idag tror jag alla är överens om att det var ett genidrag, säger Pär-Jörgen Pärsson.