I augusti 2009 twittrade Brian Acton om att han inte fick jobbet han hade sökt på Facebook.
“Det var en fantastisk möjlighet att få kontakt med fantastiska människor. Jag ser fram emot livets nästa äventyr”, skrev han.
Då kunde han inte veta att möjligheten skulle komma igen, dessutom med flera miljarder dollar i fickan.
2009 startade istället Brian Acton tillsammans med Jan Koum meddelandeappen Whatsapp, som har sitt säte i Mountain View i Silicon Valley. Det första året hade appen få användare, men därefter tog det fart och det senaste året har användarantalet fördubblats. I förra veckan sålde de båda grundarna sitt bolag med 55 anställda till Facebook för hela 19 miljarder dollar, cirka 123 miljarder kronor.
Affären höjer ribban rejält.
När Facebook köpte Instagram för en miljard dollar i april 2012 var det många som förvånandes. En bra exit, för både investerare och entreprenörer, gick från att förväntas handla om några hundra miljoner dollar till att handla om en miljard dollar. Nu har det gått från en miljard dollar till 19 miljarder dollar, cirka 123 miljarder kronor.
Runt miljardköpet av Instagram var investeringsklimatet i Silicon Valley hett och uppköpen duggade tätt. Sedan kom Facebooks börsnotering i maj 2012. Det efterföljande haveriet gjorde att marknaden svalnade. Flera här i Silicon Valley varnade för att startups skulle ha svårt att få investeringar och det märktes att många var försiktiga.
Men sedan tog det fart igen under andra halvåret 2013. Med ett bud från Facebook på Snapchat värt tre miljarder dollar, Googles köp av kartappen Waze och den smarta termostatillverkaren Nest för 1,1 respektive 3,2 miljarder dollar, alla Yahoos uppköp och de många riskkapitalinvesteringarna. Trafiken på motorvägarna i Silicon Valley har tätnat igen.
Köpet av Whatsapp slog ner som en bomb i dalen förra onsdagen. Många utropade chock på Twitter, men i de efterföljande analyserna där affären plockades isär av analytiker och skribenter kom flera fram till att köpesumman ändå var rimlig, sett i relation till vad Facebook fick.
Ställer man det mot affärer som Microsofts köp av Nokia för 7,5 miljarder dollar och Googles köp av Motorola för 12,5 miljarder dollar låter det ändå galet. Men tittar man till exempel på hur mycket Facebook betalade per Whatsapps 450 miljoner aktiva användare per månad träder en annan bild fram fram. I Instagram-affären betalade Facebook 30 dollar per användare, i Whatsapp-affären 42 dollar. I Snapchats senaste värdering var varje användare värd 50 dollar. Facebooks egna medlemmar är värda 123 dollar per användare, Twitters 140 dollar och Linkedins 153 dollar, enligt CNN. Då ska man komma ihåg att de tre senare har stora intäkter. Hur det ligger till med Whatsapps intäkter vet vi inget om, även om de säger sig ta en dollar betalt per år och användare, efter första året som är gratis.
Var ska allt det här sluta? Förutom analytiker som menar att Facebook kanske till och med betalade för lite för Whatsapp finns det resonemang kring att det råder en ny it-bubbla. Klart är att vi än så länge inte har listat ut riktigt hur internetbolagen - vår tids industribolag - ska värderas och jämföras med exempelvis fordonsindustrin.
På måndagen intervjuades Silicon Valley-profilen Paul Graham, som driver acceleratorn Y Combinator, på konferensen Launch Festival i San Francisco. Hans kommentar till Whatsapp-köpet var enkel:
“Vem vet hur mycket de här sakerna är värda.”
Oavsett driver affärer som den här upp hajpen för alla startups. Säkert hoppas många på att “göra en Instagram” eller “göra en Whatsapp” och köpen ger hopp om att det skulle kunna vara möjligt. Samtidigt sätter det ännu högre press på entreprenörerna att försöka bli framgångsrika och som vi vet är det få som kommer att lyckas.
För riskkapitalbolagen kan det ta sig i uttryck på olika sätt. Antingen blir de mer frikostiga och vågar satsa på fler startups med potential att bli nästa stora grej. Eller så blir de mer restriktiva och vill bara lägga pengar på tjänster och produkter som redan har en stor användarbas.
En sak som är klar är att vi lär få se fler jätteaffärer framöver. De stora jättarna, som Google, Facebook och Apple, kämpar om vem som kan fånga flest bolag för att skaffa sig ett försprång, utplåna konkurrens och bredda sin verksamhet. Om den strategin kommer visa sig lönsam i slutändan får framtiden utvisa.
Miriam Olsson Jeffery är frilansjournalist och Internetworlds korrespondent i Silicon Valley. På Twitter är hon @miriamolsson.