(Internetworld/Tokyo)
I snart tre veckors tid har Kolin Burges från London dagligen kommit till Mt Gox kontor i Shibuya, Tokyo, för att protestera. Vid tretiden dyker han upp även idag, ställer sig framför den tomma byggnaden, och drar upp en skylt med texten "Mt Gox, where is our money?"


Foto: Emelie Fågelstedt

– Jag har 311 bitcoin hos Mt Gox som jag inte kommer åt. Med dagens kurs handlar det om ungefär 180 000 dollar. Jag vill veta vad som har hänt, och om jag kommer att kunna få tillbaka dem, berättar han.

Vad fick dig att åka från London till Tokyo?
– Redan för några veckor sedan upptäckte jag och flera andra bitcoin-ägare att något var fel på Mt Gox-börsen. Vi kunde inte lösa in våra pengar. När inget hände under några dagar förstod jag att det inte kunde handla enbart om tekniska problem och bestämde mig för att åka till Japan. Nu när jag inte får några svar vill jag att media uppmärksammar vad som har hänt. Många människor har förlorat sina livsbesparingar.

Det var i höstas som problem började uppstå kring Mt Gox, som fram till nyligen var världens största handelsplats för bitcoin. Användare uppgav då till media att de upplevde förseningar när de försökte sälja valutan. Den sjunde februari upphörde all handel på sajten, och den 24:e februari stängdes sajten ner helt. Mt Gox vd Mark Karpeles försvann spårlöst och vad som sägs vara en intern krisplan med information om försvinnandet av 744 408 bitcoin, till ett värde av över 350 miljoner dollar, läckte ut på nätet.

Idag står en stor grupp journalister samlade utanför Mt Gox gamla kontor i Shibuya. Burges själv meddelade via sin blogg mtgoxprotest.com att han skulle dyka upp på eftermiddagen för att svara på frågor. Det var först för två dagar sedan, när Mt Gox försvann från nätet, som japansk media på allvar fick upp ögonen för vad som skett på bitcoin-marknaden.


Foto: Emelie Fågelstedt

– Vi visste knappt ens vad bitcoin var, och ännu mindre att en av världens största börsar för bitcoin fanns här i Tokyo. Bitcoin är inte särskilt omtalat här, berättar en japansk tv-journalist som förbereder en intervju.

Åttavåningshuset framför oss ser öde ut, och Mt Gox meddelade i förra veckan att de bytt kontorslokal till pampigare lokaler i Cerulean Towers. Där syns dock inga livstecken, berättar en av journalisterna som precis varit där och frågat runt i receptionen. Lamporna här i deras gamla våningar är i alla fall släckta, och alla persienner är nerdragna.

Kontoret ligger på en bakgata ungefär 500 meter ifrån en av världens mest trafikerade tågstationer, Shibuya station. Men just här är det glest med folk. En vakt inne i kontorsbyggnaden tittar ut på oss ibland. Något tecken på att världens en gång största handelsplats för bitcoin en gång huserat här finns inte.

– Jag försökte få svar från Mark Karpeles först. När han inte kunde ge mig en rimlig förklaring till var mina pengar var tog jag med mig en journalist från Wall Street Journal som uppmärksammade min protest. Därefter har händelsen fått mer och mer medial uppmärksamhet, förklarar Burges.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Mt Gox, från början en förkortning för Magic the Gathering Online Exchange (efter spelkorten med samma namn), var under lång tid världens största handelsplats för den digitala valutan bitcoin.

Tidigare i veckan stängde företaget plötsligt ned sin verksamhet. Obekräftade uppgifter gör gällande att man blivit offer för en hackarattack. Mer än 744 000 bitcoin ska ha stulits, till ett värde av mer än 350 miljoner dollar.

Stämmer uppgifterna skulle de innebära att ungefär 6 procent av alla bitcoin som finns har hamnat i orätta händer.