Efter sitt omtalade försvinnande hörde Karpeles själv av sig till media under gårdagen och berättade att företaget borde ha ett officiellt uttalande färdigt inom kort. Enligt honom står Mt Gox inför “en stor vändpunkt”. Samtidigt har sex andra ledande bitcoin-börser vänt företaget ryggen, med ett uttalande om att Mt Gox kränkning av användarnas förtroende är tragiskt.

Igår gick Yoshihide Suga, en minister i den japanska regeringen, ut och berättade att man nu undersöker händelserna kring Mt. Gox närmare. Kanske kommer nedstängningen leda till att marknaden för digitala valutor regleras i landet.

Burges gläds över beskedet och hoppas även på att japansk polis ska anhålla de skyldiga på Mt Gox inom kort.


Foto: Emelie Fågelstedt

– Det är viktigt med statlig inblandning nu, för att säkerställa att bitcoin är skyddade och säkra för kunderna. Det behövs regler för sådant här, något som tidigare har saknats i Japan.

Om du inte får tillbaka pengarna, vad händer då?
– Jag jobbade som mjukvaruutvecklare fram tills för några månader sedan, men sa upp mig för att fokusera heltid på valutahandel. Jag hade nästan allt hos Mt Gox. Men jag har pengar på andra ställen också, så jag får börja om från början igen. Så fort som vi får svar kommer jag även att prata med en advokat för att höra vad jag kan göra för att försöka få tillbaka pengarna.

Kursen för bitcoin har rasat sedan händelserna om Mt Gox började rapporteras i media. Burges är dock fortfarande, trots att han just nu står utan sitt livs besparingar, övertygad om valutans framtid.

– Bitcoin är en stabil valuta. Och jag hoppas att folk inte tror annorlunda efter den här händelsen. Därför är det viktigt att få fram all fakta så att folk förstår vad som har hänt.

– Jag känner mig arg och äcklad över hur Mt Gox behandlar sina kunder. Människor som har investerat pengar förtjänar svar.

Burges planerar att åka tillbaka till London på söndag, om inget oväntat sker i fallet. Fram tills dess fortsätter han att rapportera flitigt på sin blogg, och på Twitter.

VIDEO: Intervju med Kolin Burges

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Mt Gox, från början en förkortning för Magic the Gathering Online Exchange (efter spelkorten med samma namn), var under lång tid världens största handelsplats för den digitala valutan bitcoin.

Tidigare i veckan stängde företaget plötsligt ned sin verksamhet. Obekräftade uppgifter gör gällande att man blivit offer för en hackarattack. Mer än 744 000 bitcoin ska ha stulits, till ett värde av mer än 350 miljoner dollar.

Stämmer uppgifterna skulle de innebära att ungefär 6 procent av alla bitcoin som finns har hamnat i orätta händer.