Jag driver själv ett aktiebolag utan vinstsyfte och tro mig, det finns många knivigheter. Man måste vara affärsmässig och ta betalt för det man gör. Samtidigt ses det som omoraliskt av många att man försöker livnära sig på sin verksamhet.

Varför är det så svårt för folk att acceptera att sociala entreprenörer behöver lön? Vi behöver också äta och har räkningar att betala...

Det finns många fördomar om just sociala entreprenörer. Några av de vanligaste:

  • Sociala entreprenörer har ingen uppfattning om affärer
  • Alla sociala entreprenörer går i yllekläder och leker hippies
  • Sociala entreprenörer driver enbart ideella föreningar
  • Sociala entreprenörer vill enbart leva på bidrag och lura staten på pengar för att kunna göra så lite som möjligt
  • Sociala entreprenörer är väldigt sociala

Så vad är egentligen en social entreprenör då? Ja, bara namnet blir man ju galen på! Samhällsentreprenör är väl det bättre ordet. Dessa är medborgare som ser ett samhällsproblem och bestämmer sig för att försöka göra något åt saken. De drivs ofta mer av passion och längtan efter förbättring än längtan efter pengar, men det behöver inte vara så. Jag känner många samhällsentreprenörer vars största dröm är att tjäna väldigt mycket pengar, men de vill göra det med gott samvete och samtidigt förbättra världen.

När jag träffar andra sociala entreprenörer sitter man nästan alltid och pratar pengar. När jag träffar ”vanliga” entreprenörer sitter man oftast och pratar hållbarhet.

Det finns många samhällsproblem som behöver lösas och engagerade människor med stor insikt i problemen är naturligtvis guld värda för myndigheter och politiker. De enorma summor samhället skulle spara på mer förebyggande arbete är inte ens greppbara. Utanförskapets kostnad per årskull är, enligt försäkringsbolaget Skandia, bara i Stockholm ofattbara 19 miljarder kronor.

Fast det kanske inte är så ofattbart ändå. Ersätt “kronor” med “dollar” och summan blir lika stor som vad Facebook betalade för Whatsapp.

Personligen har jag svårt att tycka att det var en bra prioritering.