Det är lördag eftermiddag och kön med kvinnor ringlar sig lång utanför Computer History Museums entré i Mountain View, Kalifornien. De är här för att gå på konferensen Female Founders Conference som anordnas av Jessica Livingston, medgrundare till den prestigefulla acceleratorn Y Combinator i Silicon Valley.

Behöver kvinnliga entreprenörer särskilda råd? Nja, skulle jag säga och det beror på. Men allt som funkar för att fler kvinnor gör slag i saken och försöker förverkliga sina idéer är bra.

Man får tycka vad man vill om att det endast är kvinnor som deltar i en konferens, men faktum kvarstår att det finns få kvinnor på startup-scenen och att toalettkön till herrarnas ofta är lång på teknikkonferenser. Därför finns det fördelar med att samla hundratals personer i ett rum och det blir en häftig stämning när likasinnade delar erfarenheter och pratar för glatta livet under en dag. En handuppräckning visar att de flesta härinne driver en egen startup eller vill göra det, och flera har åkt långt för att vara med på konferensen.

Jessica Livingston inleder med allmänna råd till entreprenörer. Det första är beslutsamhet, att fortsätta även om det är tufft. Själv har hon hjälpt till att coacha 632 startups i Y Combinators accelerator och hon har sett många misslyckas och några få, som Airbnb och Dropbox, lyckas. Men det betyder inte att man ska ge upp.

Jessica Livingston
Jessica Livingston, foto: Fotograf: Marla Aufmuth

Stå emot när någon avvisar dig, är hennes nästa råd, som följs av empati, leva billigt och att göra något som folk verkligen vill ha. Allt det kräver fokus.

– Grundare måste ha ett djupt intresse i problemet de försöker lösa, säger Jessica Livingston.

Sedan kommer råden hon har till kvinnor.

– Herregud, jag ska egentligen bara slänga bort de här råden. Jag är rädd för att säga något, för saker och ting kan gå rätt hett till därute på internet när man pratar om kvinnliga grundare, säger hon, men fortsätter ändå.

– Det är lättare att starta ett företag utan barn för barn drar dig åt ett annat håll, men det är definitivt möjligt, säger hon.

Jag har själv inga barn, men jag tycker ändå inte att det stämmer. Situationen är i och för sig annorlunda i Sverige än i USA, med barnomsorg som kostar mycket mer här och som alla helt enkelt inte har råd med.

Jessica Livingston tar också upp det faktum att det är ok att vara en “tyst grundare”. Något som ju inte bara vissa kvinnor, utan också män vill vara. Det kan dock leda till konsekvenser, menar Jessica Livingston, och hon jobbar själv på att höja rösten mer.

Hon tar sig själv som exempel. När hon lanserade konferensen vi är på fick istället hennes man, som är en av Y Combinators andra medgrundare, kredd för den. Rubriken “Paul Graham annonserar konferens för kvinnliga grundare”, stod det i en rubrik på Inc.com.

Jessica Livingston tar även upp frågan om att det är svårt att hitta en teknisk medgrundare. Y Combinator får många ansökningar till acceleratorsprogrammet från kvinnor som inte har hittat en programmerare att jobba med.

– Vad ska du göra? Du kan aktivt försöka bli vän med fler programmerare, eller du kan bli bättre på att programmera själv. Det sista rådet är det bästa jag kan ge, säger Jessica Livingston.

Hon nämner en siffra som säger att 34,5 procent av startups som har en kvinnlig grundare har startat den med sin partner, liksom hon själv har gjort med Y Combinator.

– Jag säger inte att du ska gifta dig med en programmerare, men om du är gift med en så var inte rädd för att starta något tillsammans, säger hon.

Y Combinator har på senare tid haft ett ökat antal kvinnor i programmet och Jessica Livingston tror att det är för att fler kvinnor startar företag:

– Det finns ofta en punkt som folk känner är en “tipping point” för startups. Jag tror att det här kan vara en för kvinnliga grundare, att det kan hända 2014 och att ni här i rummet kan bidra till det. Tack!

Hoppas att hon har rätt.


Miriam Olsson Jeffery är frilansjournalist och Internetworlds korrespondent i Silicon Valley. På Twitter är hon @miriamolsson