I en stort uppslagen artikel på torsdagen deklarerade Newsweek att tidningen hade hittat, träffat och dokumenterat den mytomspunna skaparen av bitcoin, känd på nätet som Satoshi Nakamoto. Det var han som 2008 lade den tekniska grunden till bitcoinsystemet, men gick sedan under jorden.

Personen Newsweek pekade ut var en 64-årig man i Kalifornien vid namn Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, som dock använder Dorian som tilltalsnamn. Mannen har rötter i Japan och sitter enligt Newsweek på en bitcointförmögenhet värd 400 miljoner dollar.

Men strax efter publiceringen gick Nakamoto ut och förnekade bestämt att han är personen som har skapat kryptovalutan.

– Jag hade ingenting med det att göra, säger han till AP.

64-åringen säger vidare att han inte ens hade hört talas om bitcoin förrän tre veckor före Newsweeks artikel, då hans son berättade att han hade fått frågor från Newsweek om den digitala valutan.

I Newsweeks artikel är Nakamoto citerad på ett sätt som antyder att han faktiskt är den som skapade bitcoin, utan att bekräfta det rakt ut.

– Jag är inte involverad längre, och jag kan inte diskutera det.

– Det har lämnats över till andra. Det är inte jag som styr nu. Jag har ingen koppling [till det] längre.

Till AP säger Nakamoto att han syftade på sitt tekniska arbete i allmänhet, inte bitcoin, när han gav dessa kommentarer, men Newsweeks skribent Leah McGrath Goodman står på sig och hävdar att det inte fanns någon tvekan om vad deras konversation handlade om.

Ytterligare en märklig omständighet uppstod på forumet P2P Foundation, där den ursprungliga versionen av bitcoin offentliggjordes år 2009. För första gången på fyra år kom ett livstecken från just det konto, med namnet Satoshi Nakamoto, som användes vid publiceringen:

“I am not Dorian Nakamoto.” Jag är inte Dorian Nakamoto.