Nu ska användare själva producera gatubilder i samma stil som Google Street View. Det är tanken bakom Mapillary, som utvecklas av fyra Skåneentreprenörer med Jan Erik Solem i spetsen. Solem sålde sitt förra bolag, ansiktsigenkänningsföretaget Polar Rose, till Apple för omkring 200 miljoner kronor – men satsar nu på crowdsourcade gatubilder som fungerar på minsta lilla skogsstig.

Satellitbilder i all ära, men hur ser det egentligen ut på marken på ett visst ställe? Med hjälp av tjänster som Google Street View och Bing Streetside kan vi ta virtuella promenader såväl i grannbyn som på andra sidan jordklotet. Globalt sett är Google störst, men i Sverige visar även bland andra Eniro och Hitta.se gatuvyer. Så varför ytterligare en tjänst på området?

– Mapillary är oberoende av kartplattform och fungerar ända ut på de minsta vägarna. Andra tjänster för gatubilder täcker oftast bara större vägar där det går att köra med bil. Bakgrunden till Mapillary är en idé som jag haft i många år, och nu är tiden mogen både när det gäller teknik och infrastruktur, säger Jan Erik Solem.

Bilderna samlas in med hjälp av Mapillarys app som användarna behöver ha installerat på sina mobiltelefoner. Appen använder såväl GPS som accelerometer och andra sensorer i mobilen, och laddar upp bilderna till Mapillarys servrar. Där bearbetas de med bildanalys – bland annat suddas ansikten och registreringsskyltar på fordon automatiskt ut. Innehållet i bilden matchas sedan mot alla andra bilder som tagits inom en radie på cirka 100 meter. Det görs för att kunna koppla ihop bilder och navigera mellan olika vyer.

Hittills har ett par hundra användare fotograferat ett par hundratusen bilder på vägsträckor om totalt cirka 700 kilometer. Men Jan Erik och hans team har inte haft speciellt svårt att övertala någon att ställa upp.

– Tvärtom så ser många nyttan av att ha bilder till kartorna över sina egna kvarter, den egna joggingrundan och så vidare. Tack vare mobiltelefoner behöver man inte skicka någon bil eller annan utrustning för att ta gatubilder. Allt finns alltså redan på plats, i fickan på den som är motiverad nog att ta bilderna, säger han.

Mapillary är långt ifrån Jan Erik Solems första startupföretag. Det var han som grundade Polar Rose – företaget som analyserar ansikten och som 2010 såldes till Apple för omkring 200 miljoner kronor. Förra året flyttade han tillbaka till Skåne från Silicon Valley och sade upp sig från jobbet på Apple.
Strax efteråt drog han igång Mapillary tillsammans med programmeringsexperten Johan Gyllenspetz och doktoranden Yubin Kuang. Numera arbetar även Peter Neubauer – grundare av det snabbväxande grafdatabasföretaget Neo Technology – för Mapillary, som teknikchef.

Jan Erik Solem arbetar även deltid som lektor på Lunds tekniska högskola, där han ägnar sig åt storskaliga problem inom rekonstruktion och till viss del positionering samt navigering. Dessutom har han själv investerat och engagerat sig i några andra startupföretag. Bland dem finns Lundabolaget Modcam, som bland annat ska utveckla nya kameratjänster.

Mapillary har sitt kontor på inkubatorn Minc i Malmö. Det är också i Skåne som flest bilder hittills är tagna, men bildsekvenser finns även tagna i bland annat Tyskland, USA och Brasilien.

I dagsläget har Mapillary fokus på fortsatt utveckling av tjänsten. De framtida kunderna är tjänster som använder gatubilder på andra ställen än de som branschjättar likt Google, Bing och Eniro täcker.

Tanken är att tjäna pengar genom att licensera användningen av insamlad data.

Läs mer: Från nedlagda varv till hemmahamn för entreprenörer
Hade vi rätt? Här är tidigare års entreprenörslistor