Funktionen, som fått namnet crowd-lending, innebär att startups som av någon anledning inte vill eller kan jobba med mer traditionell crowdfunding (där allmänheten bjuds in att antingen förbeställa kommande produkter eller investera i det nya bolaget), får ett nytt sätt att ta in pengar.

– I Sverige, liksom i många andra länder, är det svårt för tillväxtbolag att få in pengar. Där finns ett jättebehov, inte minst för bolag som inte befinner sig i Stockholm eller någon annan storstad, säger vd Daniel Daboczy till Internetworld.

– Det handlar om att ge de bolag som inte är uppenbara investeringsobjekt en chans. Sådana som kanske bankerna inte skulle våga satsa på.
Storleksmässigt vill Fundedbyme lägga sig på en nivå strax över de som vanligen gäller på mer välkända mikrolåns-sajter. Där ligger lånebeloppen ofta kring ett par tusen kronor. Hos Fundedbyme tror Daniel Daboczy att lånen från privatpersoner kommer landa på mellan 10 000 och 200 000 kronor.

– Bankerna har en tendens att bara bevilja lån till säkra kort. Det betyder inte att bara de osäkra korten hamnar hos oss, men det finns många som hamnar mellan stolarna.

– Ta mig själv som exempel, jag är en konstvetare från Rumänien. I realiteten är jag också en duktig entreprenör, men det syns inte på pappret, fortsätter han.

Sedan ungefär ett år tillbaka erbjuder Fundedbyme även så kallad equity crowdfunding. Till skillnad mot mer traditionell crowdfunding innebär det att man gör en investering mot ägarandelar i bolaget.

– Det handlar om att profilera oss gentemot konkurrenterna. Vad gäller traditionell crowdfunding är vi en av många Kickstarter-wannabees. Vad gäller equity är vi topp tre i världen. Vårt mål är att bli den största plattformen på området utanför USA.

Fundedbyme har vuxit kraftigt det senaste året. Hittills har sajten förmedlat 4,5 miljoner euro, knappt 40 miljoner kronor, till olika projekt. 95 procent av de pengarna har inkommit sedan 1 januari 2013.

Funktionerna för låneansökningar lanseras i april, med start i Tyskland. Innan sommaren öppnas funktionen även för bolag i Sverige.

Fakta

Med start den 18 mars kommer Fundedbyme att lägga upp en crowdfunding-kampanj för sig självt – på just Fundedbyme.

Målet är att få in totalt 3 miljoner kronor från allmänheten. I gengäld erbjuds ägarandelar i bolaget.

– Det är ett sätt att testa vår egen plattform, samtidigt som vi bjuder in våra användare att bli delägare, säger Daniel Daboczy.