Kryptera din hårddisk

Kryptering är det bästa skyddet mot den “digitala världens svartkonster”, sa Edward Snowden på SXSW (se hela hans framträdande här). Genom att kryptera skyddar du informationen på din dator även om den blir stulen eller beslagtagen av myndigheterna.

Att kryptera är enklare än många tror. Nya versioner av Mac OS och Windows kommer med inbyggda krypteringsverktyg. Truecrypt är ett populärt gratisalternativ för den som inte litar på Apple och Microsoft.

Gör din webbläsare svårare att spåra

De senaste versionerna av både Google Chrome och Internet Explorer har stöd för “do not track”. Om funktionen är påslagen ber webbläsaren sajter att inte spara exempelvis webbkakor på användarens dator. Det finns inga garantier för att förfrågan respekteras, men det är åtminstone ett första steg mot att göra dina fotspår på nätet mindre synliga.

Plugins som Ghostery ger dig en överblick över vilka sajter som följer vad du gör på nätet och låter dig stänga av deras spårningsfunktioner manuellt. Ytterligare en idé är att välja sajter som inte spårar vad du gör framför de som gör det, exempelvis sökmotorn Duckduckgo framför Google.

Använd Tor

Anonymitetsnätverket Tor är ett populärt verktyg för den som vill göra sig ospårbar på nätet. Tjänsten bygger på så kallad “onion routing”, vilket innebär att datatrafik skickas via ett stort antal servrar på vägen mot sin slutdestination. Vid varje steg krypteras information om den föregående länken i kedjan, vilket gör det mycket svårt att reda ut vem som är den ursprungliga avsändaren.

Nätverket är populärt både i kriminella kretsar och bland aktivister som av en eller annan anledning inte vill skylta med sin verkliga identitet. Oavsett dina syften erbjuder tjänsten ett starkt skydd mot snokande ögon.

Tor kan vara knepigt att komma igång med, men på den officiella sajten torproject.org finns både dokumentation och alla filer du behöver.