När man startar ett företag har man oftast en väldigt klar bild av vad man vill göra och hur. Man har mål, delmål och vet precis vad som behövs för att nå dem.

Sen börjar man jobba, och då kommer alla störningsmoment. Allt sånt där som man inte tänkt på innan. Plötsligt går tre dagar åt att fixa en logga, en vecka åt att pyssla med sajten, två veckor till alla hemska ansökningar. För att inte tala om alla superroliga möten man glatt lägger in i kalendern och sen springer maratonlopp runt stan för att hinna med. Till det kommer hundratals mejl man ska svara på, bokföring som man kanske inte behärskar till 100 procent och ibland lååååånga väntetider innan man får svar från myndigheterna.

Att starta företag är lätt, att driva företag är ett slitgöra! Men givande, annars skulle nog inte folk ägna sig åt det.

I helgen var jag på ”Women in tech” som anordnades av MTGx, Spotify och Google. Ett riktigt bra event för att inspirera fler kvinnor att jobba med teknik. Väldigt kul att få träffa fler kvinnor som vågar satsa på en tyvärr fortfarande väldigt mansdominerad bransch. En av talarna där, Michelle Guthrie från Google, lyfte just vikten av att fokusera. Hon gav rådet att skriva ner de fem viktigaste sakerna för företaget och sen fokusera på dem.

Det lät väldigt självklart när jag hörde det men när jag sen tänkte efter insåg jag att mitt fokus ligger splittrat mellan säkert 30 saker. Jag tänkte på några av den senaste veckans möten: Forskningsprojekt om socialt entreprenörskap i Europa, möte med studenter från Södertörns högskola angående entreprenörsdag, lunch med grymma Malin från Linkedin om rekrytering, träff med tonårsförälder angående vikten av det vi gör, konferens på Fryshuset om barnfattigdom och affärsutvecklingsmöte med Pwc.

Så idag, måndag morgon åkte whiteboardtavlan fram. Våra fem fokusområden skrevs ned tydligt, med tidsramar och allt. Konstigt nog så har jag gjort detta upprepade gånger redan, men av någon anledning så försvinner fokus alltid i stresstunneln av saker som måste göras.

Jag har till och med flera appar som ska påminna mig med jämna mellanrum om vad jag ska göra. Tyvärr är de allt för lätta att stänga av.
Antingen får någon ta och skapa en jäkligt jobbig tjatapp eller så får jag boka in inspirerande konferenser lite oftare. Här ska fokuseras!