Webbdesign har varit “väldigt mycket vattenfall”. Det vill säga att designers gjort designen färdig och sedan är det “bara att programmera”. Det tillvägagångssättet brukar vara lika med “Panik!”, menar Marwin Brandt, AD på Valtech, som talade på Webbdagarna idag.

– Man kan inte designa saker i förväg, sitta och designa i ett hörn och sedan tro att det ska funka. Det funkar inte längre, jobbar ni så idag så ska ni vara oroliga. Designen kommer att förändras under ett projekt, det går inte att ha en färdig skiss och tro att den ska komma ut likadan på slutet, säger han.
Att skapa webbdesignen först och sedan bygga den tekniskt är som att ta en tecknares tidiga konceptskisser av en ny bil och sedan bygga bilen exakt efter dem. Det skulle sannolikt resultera i att mycket funktioner i bilen inte fungerar rent tekniskt.

Marwin Brandt menar att designen måste skapas parallelt och tajt tillsammans med både teknik och koncept.

– Design, teknik, koncept måste sitta extremt tajt tillsammans. Själv sitter jag i knät på vår gränsnsittsutvecklare och utvecklar designen direkt.

Även om Marwin Brandt som designer älskar Photoshop så är han glad över utvecklingen mot att webbdesign numera använder allt mindre grafikfiler eftersom det gör mer anpassningsbara sajter.

– Du kan skapa en hel webb utan någon grafik utan bara kod. Jag som är designer är lyrisk, och det borde ni också vara, säger han.