Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven besökte Webbdagarna i Stockholm för ett samtal med Internetworlds chefredaktör Magnus Höij. Bland annat diskuterades den senaste tidens avslöjanden om statlig övervakning av nätet.

- Vad amerikanerna har för sig tyder på att man passerat gränsen, säger Stefan Löfven.

Han är mindre fördömande vad gäller Sveriges arbete på området. Han kallar övervaknings- och underrättelsearbete för en “svår balansgång” mellan medborgarnas integritet och behovet av säkerhets- och underrättelseinformation.

- I grunden har vi [i Sverige] rätt infrastruktur för det. Men vi får aldrig slappna av. Det handlar om själva förtroendet och tilliten i samhället, att staten inte är inne och gräver i vad vi gör.

- Å andra sidan har vi en väldigt grov brottslighet som är organiserad och internationell. Försvarar vi oss inte mot den är vi väldigt illa ute. Det finns ingen quick fix, inget enkelt svar, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven gav även sin syn på den svenska startupscenens utmaningar. Han vill förenkla för unga företag att hitta kapital i ett tidigt skede.

- Innovatörer och entreprenörer måste ha möjlighet att få fram sina idéer. Många jag talar med säger att de använder halva tiden till att jaga finansiering. Det kan vi underlätta med banklån som staten garanterar. Att man går in på banken och får sin idé prövad, men att staten garanterar lånet.

- Marknaden för sådd- och riskkapital är alldeles för fragmenterad. Det är som en hagelsvärm. Det behöver vi stuva om och göra det enklare att få kapital i ett uppstartsskede, säger Stefan Löfven.

På temat integritet tog Stefan Löfven även upp näthat. Han hänvisade till den undersökning som organisationen Friends släppte i dagarna.

- Näthat är ett gigantiskt problem tycker jag. När Friends redovisar vad som faktiskt sker, någonstans känner vi till det men det blir svart och vitt när vi ser siffrorna. Framförallt när unga tjejer drabbas av det. Det måste vi göra någonting åt, säger Stefan Löfven.

Några konkreta besked om hur Socialdemokraterna vill förändra spelreglerna för internetbranschen om man vinner valet kom inte. Men Stefan Löfven lovade att bjuda in till diskussion.

- Det finns hur mycket som helst att göra med den digitala industrin. Vi vill få till ett rundabordssamtal för att sitta ned och prata om framtiden. Jag ser fördelar och möjligheter och en del risker, men fördelarna överväger mycket.


Följ Webbdagarna live på internetworld.se!