Christian Ander är vd på Btcx och berättar om varför de arrangerar konferensen.

Relaterat: "Var är våra bitcoin, Mt Gox?"

– Det finns många skäl. Ett är att informera, att folk som är nyfikna och vill veta mer kan komma hit och få direktkontakt med experterna. För det andra blir det en chans för det nordiska bitcoin-communityt att träffas, mingla och ha kul.

– Det tredje är att det är bra pr för bitcoin, att synas och få en mer seriös prägel. Bitcoin är inte bara börserna som kraschar och knark som köps.

Hur tycker du att bitcoin mår idag, efter Mt Gox-konkursen?

– Ja, vad ska man säga. Jag tror fortfarande på innovationen, jag tror att den kommer att förändra hela sättet vi gör betalningar på. Just nu är det lite skakigt på bitocinmarknaden. Det är många aktörer och alla är nya.

Han jämför med centralbanker och klassiska storbanker som i vissa fall har funnits i hundratals år.

– De bitcoinbolag som finns idag är max några år gamla. Just nu är den största utmaningen att bygga bolag som står stabilt.

– Det som talar för bolagen är att många som är med och bygger dem är duktiga programmerare. Bitcoin-branschen attraherar de bästa talangerna.

Relaterat: Ännu en bitcoinsajt hackad – stänger ner

Hur kan man bygga upp förtroende för valutan hos allmänheten?

– Det loppet är nog kört. När media kommer ut med ett budskap och någon läser det är det svårt att ändra mindset.

Christian Ander menar att bitcoin först måste locka till sig fler användare, den breda allmänheten kommmer inte att börja använda valutan förrän en kritisk massa uppnåtts.

– De som hoppar på tåget nu är ju e-handel, de kommer vara ledande när mainstream kommer igång. De som försöker få mainstream att handla med bitcoin idag, de misslyckas. Det är bättre att gå på andra kanaler där folk förstår.

På agendan för konferensen står talare som exempelvis Robin Teigland, professor på Handelshögskolan, som håller i punkten ”What is Money? And what kind of money is bitcoins?” och Ekobrottsmyndigheten som talar om bitcoin och bedrägerier.

– De vill visa att de är redan i den arenan. För dem är det ett statement: ”Vi ligger i framkant vi också. Om du är en ekobrottsling så kan vi haffa dig på den här arenan med.”

Christian Ander tipsar dock om en annan av talarna, Jon Matonis, chef för Bitcoin Foundation:

– Han är lite som en rockstjärna, har jobbat inom bank och finans väldigt länge och har fått insikt om hur bitcoin kan förändra hela den världen.

– Alla är ju bra, Robin är bra och Rick Falkvinge är självklart intressant.