Just nu rullar tv-programmet "Trolljägarna" på tv3. Robert Aschberg och hans tv-team letar upp de som fyller kommentarsfält, egna bloggar eller kändisarnas e-postbrevlådor med hot och trakasserier och konfronterar dem med deras egna kommentarer. Som regel har kommentarerna skrivits anonymt, men det är som vi vet sällan svårt att hitta personerna bakom ändå.

Det är såklart ingen vacker syn. Ytterst få är beredda att ta ansvar för kommentarer som går ut på att hota, uppmana till mord eller våldtäkt. Det är inte förvånande. Det är kommentarer som aldrig borde ha skrivits från början.

Relaterat: Vila i frid, nättrollet

På ett plan känns det som en tilltalande programidé: Att ställa dessa mer eller mindre hatiska personer mot väggen och få dem att förklara sig. Kanske be dem att ta ansvar för sina åsikter. Eller kanske få dem att be om ursäkt.

Nu har det bara sänts ett avsnitt, så mycket kan hända. Det är svårt att veta säkert var detta landar.

Men en tanke gäller själva programkonceptet. Trolljägarna lyckas bara ibland komma till en punkt där konfrontationen faktiskt leder till något.
Det är väl bra att Robert Aschberg dyker upp och skrämmer livet ur några som borde lyssnat bättre på vad deras mamma sa åt dem när de växt upp. Det är klokt och bra att mijöer, bilar, hus, ansikten och ungefär allt annat utom just Robert Aschberg själv och hans kamerateam är suddigt och pixlat för att inte röja identiteten hos dem som spårats upp.

Men många av de som konfronterats verkar knappast bry sig så mycket. Ångern känns avlägsen. Frågan är om Robert Aschbergs samhällsinsats är verkningsfull, eller om det mest blir underhållnings-tv.

Relaterat: Han håller Ring P1:s kommentarer schyssta

En viktigare aspekt är att formatet balanserar väldigt nära en primitiv "hämnd"-känsla. Att möta hot med andra hot, att kränka någon tillbaka bara för att den har kränkt mig, det är inte ett begåvat sätt att möta dessa idioter.

Vi måste kunna bättre än öga för öga, tand för tand.

Tyvärr verkar programmet bygga på idén av uppgörelse, där vi nu ska "sätta åt dem" och "gottgöra”.

Det begåvade och respektfulla samtalet på nätet, som vi vill uppnå, kräver tålamod, respekt och att vi inte tar till samma metoder som de vi vill stoppa.

Och då är kanske Robert Aschberg inte längre den givna programledaren.


Magnus Höij är chefredaktör på Internetworld. På Twitter är han @magnushoij.