Länge har företag som Google dominerat marknaden för onlineannonser, och en majoritet av reklamköparnas pengar har gått till betald sökordsmarknadsföring.

Relaterat: “Vi är bättre än Google på det här

Men nu ser trenden ut att vända. Tack vare bättre annonsteknik, som låter reklamköpare detaljstyra vem som ser annonser och i vilket sammanhang de visas, samt större annonsmöjligheter på sociala nätverk som Facebook och Twitter, kommer traditionell displayannonsering att omsätta mer pengar än sök redan nästa år. Detta enligt en rapport från amerikanska Zenithoptimedia som ägs av reklamkoncernen Publicis, en av världens största reklambyråer.
Till displayannonsering räknas dels vanliga bannerannonser, men också exempelvis annonser på videosajter och sociala nätverk.

År 2015 väntas totalt 63,1 miljarder dollar investeras i köpt sökordsmarknadsföring. Något mer, 63,2 miljarder dollar, väntas samma år investeras i displayannonser. Året därpå ökar försprånget ytterligare: Då investeras 3 miljarder dollar mer i display- än i sökordsmarknadsföring.

I år landar siffrorna på 55,7 miljarder dollar för köpt sökmarknadsföring, och 51,8 miljarder dollar för displayannonser, enligt Zenithoptimedia.
Förändringen förklaras av såkallad programmatic buying. Det vill säga bättre tekniska lösningar för annonsköpare som låter dem styra i detalj var någonstans deras annonser visas, i vilka sammanhang och för vilken sorts tittare. Dessutom hänger utvecklingen ihop med att sociala nätverk som Twitter och Facebook, samt videotjänster som Youtube, växer kraftigt som annonsplattformar.

Relaterat: Google vill att hennes lösning ska bli standard

I övrigt är det mobilannonseringen som driver på utvecklingen. År 2013 stod mobilt för totalt 12,9 procent av onlineannonseringen. År 2016 kommer mobilannonsering att stå för 28 procent av den totala annonsmarknaden online, och därmed omsätta mer pengar än både tidsskriftsreklam, utomhusreklam och radioreklam.