I veckan satt jag i juryn på Next Up 2014 Stockholm. Detta är en IT-inspirerad tävling där åttondeklassare tävlar lagvis med att lösa problem i verklighetsbaserade case hos några av Sveriges IT-företag.

Caset var att Avicii 2.0 skulle hålla en jättekonsert i Stockholm 2020, eller rättare sagt tre stycken konserter samtidigt där han fysiskt var på en och på de andra två skulle hologram av honom visas. Lagen skulle fundera ut lösningar för logistiken och säkerheten kring detta megaevenemang.


Det vinnande laget från Birkaskolan, foto: Next Up.

Lagen hade gjort ett längre projekt innan med en skriftlig rapport och nu skulle de presentera sina lösningar för juryn. De hade 30 minuter på sig och fick presentera i flera omgångar till en vinnare hade korats. De var ordentligt nervösa i början men blev snabbt varma i kläderna och började på övertygande sätt förklara sina lösningar och hur de hade tänkt. Det var helt underbart att se dessa åttondeklassare fulla med energi och ett flertal av lagens lösningar var fantastiskt genomtänkta och innovativa.

För mig var det ett lag som stack ut rejält och det var Birkaskolan. Deras lösning var ett armband som konsertdeltagarna hade på sig med en rad olika smarta funktioner som fixade både logistiken före och under konserten och säkerheten. Dessutom hade de en grymt bra presentation, de förklarade på ett riktigt proffsigt och säljande sätt hur deras lösning fungerade och varför de gjort som de gjort. De hade också gjort en video som visade hur det skulle funka i praktiken vilket förstärkte en redan strålande presentation och innovativ lösning. Till sist blev det också de som vann hela Next Up. Stort grattis till Birkaskolan, ni var bäst!

Relaterat: Jag saknar storbolagsgenen

Oavsett resultat på Pisa-undersökningen så gick jag därifrån väldigt positiv. Om våra åttondeklassare är lika bra som de som var med i Next Up så är jag hoppfull om framtiden. Jag är helt övertygad av att jag inte var i närheten så bra på att presentera när jag gick i åttondeklassen som de var.

Jag vill ge ett stort tack till IT & Telekomföretagen och alla andra som var med och anordnade Next Up. Det var verkligen en stor succé. Flera av åttondeklassarna sa att de fått en mycket mer positiv bild av it efter att varit med på Next Up. Innan trodde många av dem att it var trist och att man bara satt och glodde framför en dator hela tiden, nu hade de fått se hur spännande och kul det kan vara med it och flera sa att de ville jobba med it i framtiden. För mig var det självklart att ställa upp och hjälpa till i juryn.

Jag tycker det är superviktigt att uppmuntra kommande generationer till att bli intresserade av it. Det behövs för att Sverige ska kunna behålla sin position som ett av de ledande länderna inom innovation. Jag hoppas att ni kan hjälpa till också - ni kommer inte bara göra god sak utan jag lovar att kommer bli väldigt inspirerande själva. Jag fick i alla fall en väldig kick utav dessa positiva och nyfikna åttondeklassare!