Meddelandeappar är mer populära än någonsin – Whatsapp, Wechat och Snapchat är bara några exempel. De unga lämnar sociala nätverk för privata konversationer och vi ser även en ny trend utvecklas - de anonyma apparna.
Relaterat: Hur kan en app vara värd 123 miljarder?
I förra veckan postade jag ett inlägg i mobilappen Secret. Vad det handlade om är en hemlighet, men det var intressant att läsa kommentarerna där flera ville att jag skulle tillkännage företaget jag skrev om.
Jag fick till slut nära 60 gillanden och 15 kommentarer på inlägget. Appen är, som namnet Secret antyder, anonym. Men den kopplar dig med dina sociala kontakter som också har appen, så att du kan se om det är en vän som postar en hemlighet. Här i Silicon Valley skvallras det mest om entreprenörer och riskkapitalister i Secret. Till exempel skrev en kvinna om att hon var den enda av grundarna till en startup som inte fick följa med till Google när sökjätten köpte upp bolaget.
Den här typen av anonyma appar, som exempelvis Secret, Confide och Telegram, har börjat poppa upp det senaste året och efter snart tio år där allt ska handla om öppenhet och nätverkande är det inte konstigt att vi ser ett skifte. Att vilja vara hemlig är inget nytt så klart, men öppenheten har säkert gjort att en del lockas av känslan att vara anonym.
Samtidigt är det en falsk anonymitet. Det går att spåra användare bland annat med hjälp av IP-nummer och som det kom fram när en flicka tog livet av sig efter mobbning på den omtalade tjänsten Ask.fm förra året, så står det i flera av tjänsternas användarvillkor att eventuella brott kan utredas.
Det finns också åldersgränser för apparna och tjänsterna - för Secret är den 13 år, Yik Yak 17 år och Ask.fm 13 år. Mobbning finns i alla kanaler – öppna sociala nätverk, öga mot öga, i privata konversationer och i anonyma tjänster – och det är en fråga att ta på största allvar.
Men det finns också en annan sida av de anonyma tjänsterna. Där kan folk få utlopp för frustration, få bekräftelse, ge kärleksförklaringar, sprida intressanta rykten, plantera nya idéer eller bara skriva en massa strunt. Folk får en chans att vara sig själva, utan att det förföljer en.
Relaterat: Blir 2014 startup-kvinnornas år?
Silicon Valley-bolaget Fessapp har, istället för att sätta åldersgränser, skapat en app för high school-ungdomar. Där ska ungdomarna kunna skapa ett anonymt community, men även om de postar inlägg anonymt måste de registrera sig med sitt riktiga namn och uppgifter och står som ansvariga för innehållet de delar med sig av.
Det finns även en moderatorsfunktion i appen som rensar bort det innehåll som anses stötande. I appen ska de kunna ventilera allt från “betyg, föräldrar, eller ångesten av att vara student till att vara ensam och orolig över relationer eller att bli inbjuden till balen”, säger grundaren Mandeep Dhillon i en intervju med teknikpublikationen CNET News.com.
I kölvattnet av NSA-övervakningsskandalerna, att folk är trötta på att allt vi gör på nätet kan spåras och längtan efter att vara sig själv fullt ut skapar en marknad för de anonyma apparna. Visst syns en del baktalande i dem och det kan gå överstyr. Det går också att säga att utvecklingen av de hemliga tjänsterna är en övergående trend och de appar som är populära i dag kan vara ute nästa månad. Men känslan av att vilja vara anonym tror jag inte kommer att försvinna.
Miriam Olsson Jeffery är frilansjournalist och Internetworlds korrespondent i Silicon Valley. På Twitter är hon @miriamolsson.