Följande är vad stater, myndigheter, forskare och utredningar världen över tidigare har konstaterat kring huruvida fenomenet chemtrails, avsiktligt utspridda gaser från flygplan i syfte att påverka befolkningen på mystiska sätt, existerar:

De amerikanska statliga organisationerna EPA, FAA, Nasa och NOAA (2000): Nej.
Kenneth Sassen, professor i atmosfärforskning (2001): Nej.
Ledaren för det kanadensiska parlamentets underhus (2003): Nej.
US Air Force (2005): Nej.
Astronomen Bob Berman (2009): Nej.
Svenska Luftfartsverket (2010): Nej.
Finska Meteorologiska institutet (2012): Nej.
Brittiska miljödepartementet (2013): Nej.
Svenska Transportstyrelsen (2013): Nej.
Svenska SMHI (2013): Nej.

Jag behöver antagligen inte fortsätta. På samma sätt som det råder total enighet över nästan hela det spretiga spann som är den internationella forskareliten om att människan påverkar klimatet med sina utsläpp är i princip alla lika rörande överens om att fenomenet chemtrails bara är trams. Trams, trams, trams.

Men. Präglat av precis samma deprimerande arrogans som hos klimatförnekarna är ändå idén om att flygplan i såväl det militära som det civila medvetet sprayar gifter ner på oss oskyldiga medborgare en vanlig syn på nätet.

Som astronomen Bob Berman skrev i sin artikel om chemtrailskonspirationerna år 2009 är dess fans människor som inför valmöjligheterna att chemtrails är antingen 1. fryst vattenånga eller 2. ”en ondskefull plan som involverar 40 000 kommersiella piloter och kontrolltorn världen över, alla helt med på att de förgiftar sina egna barn” utan att tveka rusar mot alternativ två och barrikaderar sig inför dess valv med ett lager konservburkar och en hagelbössa.

Från nätets mörkaste hålor, de mest förvridna världsbildernas mötesplatser, har idéerna krupit för att sedan sakta men säkert smitta människor allt högre upp i näringskedjan. På forumet Flashbacks avdelning för konspirationer och alternativa teorier finns, mellan trådarna ”De drogar oss med mjölk” och ”Red Hot Chili Peppers tackar Satan på MTV awards” en tråd om chemtrailsen.

Relaterat: Heartbleed blottar vår okunskap

På forumet Godlike Productions har flygplansångorna diskuterats sedan 2008 (fast just nu finns ingen tråd om fenomenet på förstasidan, i stället fokuserar många på tråden ”I am telepathic and can read minds ask me question”). Detta är myllan ur vilken chemtrailsrosen växer.

Och nu, käre svenska skattebetalare, har även dina pengar lösts upp i chemtrailsens ångande dimmor! Jepp, som Nyheter24 kunde berätta har Miljöpartiets riksdagsledamot Jan Lindholm beställt en utredning av Riksdagens utredningstjänst (Rut) kring huruvida chemtrails existerar.

– Jag är en väldigt nyfiken person och när jag får information vill jag gärna kolla upp om det är någonting att jobba vidare på, säger Lindholm till Nyheter24.

Vid två tillfällen har Lindholm ställt frågor om chemtrails till Rut, först i september 2012. Då besvarade Rut honom stillsamt men bestämt, med beskrivningar av verkligheten som den är – chemtrailsfri.

I april 2013 inkom Lindholms andra förfrågan, då med en ny följdfråga: ”Är det möjligt att stort antal okända transportflygplan regelbundet trafikerar svenskt luftrum utan att luftfartsverket har kännedom om det?”

Rut bevärdigar inte detta med ett svar. Kanske känner de lite som jag, Jan Lindholms arbetsgivare och finansiär, att han först borde ha provat det finfina sätt att inhämta information som redan finns och som dessutom inte tynger skattebetalarnas plånböckerna: Google. Jag menar, då hade han ju hittat länkarna jag radar upp ovan.

Nä, jag vet att jag tipsar för döva öron. För nätets egenhet är att, samtidigt som det hyser allt man önska sig av seriösa, kunniga och vetenskapliga källor, också utgöra ett hem för dess totala motsats. För irrläror, för förvirrade profeter, för lögnare. Och tänk, det är påtagligt ofta de sistnämnda som lockar. Nu även riksdagsledamöter.


Jack Werner är krönikör på Internetworld och sociala medier-redaktör på Metro. På Twitter är han @kwasbeb.