Filmen bygger på idén att om man bara lägger ner 10 000 timmar på något så kan man uppnå ungefär vad som helst. I filmen vinner huvudpersonen 25 000 kronor i månaden i fem år. Han lägger hela vinsten på att säga upp sig från jobbet och att istället försöka infria sin dröm: att bli fotbollsproffs. Han får god hjälp av sin kollega på jobbet, men har lite tuffare i förhandlingarna hemma med flickvännen.

Relaterat: En ensam nörd räcker inte längre

Jag är övertygad om att hårt arbete ökar chansen till framgång. Och jag är säker på att alla, om de bara i större utsträckning, gav sig hän och spände bågen lite hårdare, kunde komma betydligt längre.

Men det finns två problem med själva 10 000-timmar-idén, sett ur ett entreprenörsperspektiv.

För det första: att börja från noll är nog inte att rekommendera. Du bör ta utgångspunkt i något du redan har en viss talang för eller något som du redan gör. Att börja ditt 10 000-timmarsprojeket utan någon startsträcka leder troligen till oändligt mycket trevande och initiala misstag.

För det andra: det krävs verkligen ett lotterivinst för att ha råd att vänta 10 000 timmar. Det är nog få entreprenörer som skulle våga sig på ett projekt som först om fem år gav utdelning. Det måste gå betydligt fortare än så.

Jag gillar annars själva anslaget i filmen:

  • - Om du verkligen bestämmer dig och lägger energi på ett uppdrag kommer kan du åstadkomma fantasiska grejer
  • - Alla blir lyckligare av att bejaka sina egna drömmar och inte bara vara fast i ett ekorrhjul
  • - Ditt nätverk, i form av din familj, dina vänner och dina kollegor, kan i sina bästa stunder hjälpa just dig vidare med dina drömmar. Se till att dra nytta av det.

Känslan när man lämnar biosalongen är överlag positiv. Jag vill gärna tro att fler kan våga sig ut på äventyr. Jag vill gärna tro att fler har vänner som ställer upp också när man gör helt galna entreprenörsprojekt. Dessutom är Özz Nujen en så otroligt positiv figur att man måste älska honom.

Relaterat: Moderna affärer är som strandtennis

Nästa film borde dock handla om entreprenören som inte vann på lotto, hen fick en nitlott. Men, som ändå la 500 timmar - lika lång tid som en långsemester, snarare än fem hela år - på att bygga något nytt.

Tillsammans med sin bästa kompis får hen slita hårt, men får desto mer tillbaka. Tempo, dramatik och vinsten på slutet istället för i början. Den filmen kommer jag att rusa till biografen för att se.

Ta nu påskhelgen till att fundera på vad DU vill göra i sommar. Affärsplanen skriver du på några timmar. Glad påsk!

Magnus Höij är chefredaktör för Internetworld. På Twitter är han@magnushoij.