Här berättar svenska seo-veteranen Bernt Johansson om sin syn på Googles framtid.

Sökmotoroptimering har alltid varit något av en gissningslek. För en utomstående är det i princip omöjligt att veta exakt i detalj hur Google rankar sina sökresultat. Och ännu svårare är det förstås att veta hur Google planerar att förändra sina algoritmer i framtiden. Men inom seo-branschen bevakas varje gnutta information som sökjätten släpper ifrån sig noggrant i jakten på ledtrådar om vad som komma skall. Och för de som verkar inom branschen gäller det förstås att ha en egen analys baserad på kunskap, erfarenhet och kvalificerade gissningar.

Bernt Johansson har jobbat i sökbranschen sedan 1996, bland annat som SEO-chef på sökbyrån Klikki och numera på egna bolaget Firstly. Här är hans syn på hur Google kan komma att utvecklas framöver.
Den stora fokuset för Google enligt Bernt Johansson är att allt mer använda användarnas beteende för att försöka förstå vilka sajter som verkligen levererar bra svar på användarnas frågor.

– Google blir allt bättre på att konverteringsoptimera sin egen tjänst. Det blir bättre på att mäta användarnas upplevelser. Till exempel sådant som hur snabbt användarna kommer tillbaka efter att ha klickat på en länk i sökresultatet, säger han.

Detta påbörjades med Googles omtalade Panda-filter som rullades ut 2011. Enligt vad man kan se av det patent på vilket Panda-uppdateringen bygger (som blev publikt när Google fick det godkänt i mars 2014) så innebar uppdateringen enkelt beskrivet att Google ändrar hur de värderar länkarna till en sajt utefter hur användarna beter sig i sökningar där den sajten finns med. Denna funktion har uppdaterats kontinuerligt sedan den först lanserades.

– Om till exempel en sajt rankar etta i sökresultatet men trafiken som Google skickar till sajten i stor utsträckning studsar tillbaka till Google så kan ju Google ana att sajten inte svarar på användarnas frågor. Och då kanske den inte ska vara först i resultatet. Jag tror att det där har en större påverkan än många tror.

– Jag är helt övertygad om att Google jobbar hårt för att hitta nya sätt att anpassa sökresultaten efter användarnas beteende. Istället för att som förr mest gå efter länkar och vilka ord som används på sajterna.

Detta innebär alltså att den gamla sökoptimeringstekniken där det i princip bara gällde att få mest länkar in till en sajt blir mindre effektiv.
En annan sak som också handlar om användarens upplevelse är hur Google eventuellt anpassar sökresultat efter vilken typ av enhet den som söker använder. Inom branschen råder det delade meningar om Google till exempel placerar sajter som anpassats för mobilen högre när en användare söker via mobilen. Men Bernt Johansson har själv sett tecken på att så kan vara fallet.

– Jag kan själv se i projekt jag jobbat med att vi har fått mer trafik till sajterna efter att vi mobilanpassat dem. Men det är förstås svårt att säga exakt varför det sker.

Han tror dock att den typen av anpassning kommer att komma allt mer eftersom Google vill att användarna ska få en så bra upplevelse som möjligt när de söker.

Ytterligare ett område som Google jobbar på är att använda sociala medier för att förbättra sökresultaten för användaren.

– Det är ställt bortom allt tvivel att Google anpassar dina sökresultat efter dina aktiviteter i sociala medier, särskilt då Google+. Om du och flera av dina sociala kontakter har gillat en speciell sida eller sajt på Google+ så kommer den troligen att hamna högre upp i ditt sökresultat. Dock gäller detta mest för hur ditt eget personaliserade sökresultat ser ut. Men det kommer vi att se mer av.

Fakta

Instagram, Twitter eller Whatsapp kanske får mer uppmärksamhet på konferenser och i media. Men den gamla hederliga sökmotorn är fortfarande en av de absolut viktigaste kanalerna för den som vill sälja eller bli hittad med hjälp av internet. Därför är sökmotoroptimering ständigt aktuellt. Google och dess konkurrenter jobbar hela tiden för uppdatera sina tjänster så att de ska bli bättre och mer relevanta för användarna. Det förändrar hela tiden förutsättningarna för de som vill synas i sökmotorerna.

I en serie artiklar tar Internetworld upp aktuella ämnen inom sökoptimering 2014.

Tidigare artiklar i serien: