Martin Edenström
I artikelserien Experten tar Internetworld en kunnig person till hjälp för en djupdykning i teknik eller andra knivigheter. Martin Edenström är Google Analytics IQ-certifierad marknadschef vid Nansen, som sysselsätter åtta Google Analytics-certifierade webbutvecklare.


Universal Analytics har testats av en mängd betaanvändare sedan hösten 2012, men släpps nu i april i en första skarp version. Uppdateringen har kallats en av de större uppdateringarna någonsin för det omtyckta analysverktyget.

Relaterat: Seo-taktikerna som får Google att se rött 2014

Verktygets popularitet är fortsatt odiskutabel. Enligt en rapport från Econsultancy/Lynchpin använder hela 89 procent av alla företagsanvändare Google Analytics.

Så vilka är då förändringarna och tilläggen i nya Universal Analytics?
Grundtanken var att skapa ett analytiskt stöd som inte bara mäter webbplatstrafik utan även lär sig om effektiviteten av mobil och desktopbaserad försäljning, reklam, produktanvändning och support.

För att göra detta krävdes en större uppdatering av verktyget så att det blev tydligare och enklare att följa besökare över olika enheter och erbjuda sajtägare större valmöjligheter att sätta upp egna, unika mätvariationer som passar just deras affär.

I praktiken innebär detta flera användbara tillägg för alla användare:

Cross Device

Cross Device i Google Analytics

Klicka på bilden för en större version

Med nya funktionen User ID och rapporten Cross Device går det att se hur en besökare rört sig över mobil, till tablet till spelkonsol och så vidare. Tidigare räknades tre besök på mobil, desktop och tablet alltid som tre unika besök. Nu går det att ta reda på att detta faktiskt är samma person. Funktionen går vidare att koppla till andra single-sign-on system för att lära sig mer i detalj om de viktiga faktiska kundernas beteende.

Det finns vidare flera nya rapporter kring skillnader i konvertering och intäkt för en viss typ av besökare som anlände med just en mobil enhet eller vilken kombination av tablet och desktop som fungerar bäst.

Device path

Device Path

Audience reports har blivit en ny del av denna version av Universal Analytics. Nu går det att bättre ta reda på demografiska uppgifter som kön, beteende och intressen hos användarna av en sajt.

Remarketing

Remarketing

Klicka på bilden för en större version.

Remarketing har uppdaterats för Universal Analytics, så användare kan följa upp återkommande webbplatsbesökare och visa annonsinnehåll specifikt inriktat mot vad de har visat intresse för under sina tidigare besök.

Google Tag Manager

GTM

Klicka på bilden för en större version.

Google Tag Manager, Googles verktyg för att installera och kontrollera alla egna och tredjeparts-script för olika typer av mätning, är helt kompatibel med alla Universal Analytics egenskaper.

Google Analtyics Premium, för användare med fler än 10 miljoner träffar per månad, fick med uppdateringen in alla Universals egenskaper i sitt befintliga SLA.


I artikelserien Experten tar Internetworld en kunnig person till hjälp för en djupdykning i teknik eller andra knivigheter. Martin Edenström är Google Analytics IQ-certifierad marknadschef vid Nansen, som sysselsätter åtta Google Analytics-certifierade webbutvecklare.