De flesta startups behöver ta in riskkapital för att få ut sin produkt på marknaden, sälja och marknadsföra den. Nästan alla startups som blivit riktigt framgångsrika har tagit in riskkapital, de flesta riktigt mycket dessutom. Bolag som Klarna och Spotify har tagit in över en miljard i kapital och amerikanska bolag är inte kända för att hålla igen. Facebook har till exempel, enligt Crunchbase, tagit in hela 2,4 miljarder dollar i 11 rundor!
För många entreprenörer är det otäckt att resa kapital - de gillar inte att bli grillade av investerare och att de ska få ifrågasätta varenda del av del av deras business. Att resa kapital är något av det bästa jag vet - jag älskar det. Jag har gjort det för flera olika bolag och totalt har jag tagit in mer än 100 miljoner kronor i riskkapital. Precis som allt annat i livet är det något man blir bättre på ju mer man gör det.
Relaterat: Två misstag vi gjorde - som du kan undvika
Här är några enkla råd som jag själv lärt mig den hårda vägen. Följer du dessa har du ökat dina chanser att få in kapital rejält:
- Börja inte förrän du har en prototyp klar som du kan demonstrera och som du fått in feedback på från potentiella kunder. Att börja för tidigt kan bränna dina chanser i onödan och tar fokus från att bygga produkten.
- Gör din hemläxa på vilka investerare som passar ditt bolag och den fas det befinner sig i. Annars slösar du bort både din egen tid och deras tid, vilket är dumt och oproffsigt. I början är du antingen i FFF- (friends, family & fools), Angel- eller Seed-fasen beroende på hur långt du har kommit, så se till att hitta rätt investerare.
- Se till att du har ett grymt bra pitch deck (max 12 slides) och att du har övat pitchen minst 100 gånger. Riskkapitalister har extremt kort attention span, så det gäller att fånga deras intresse snabbt. Många av de svenska bolag som pitchar för mig (jag får se en hel del eftersom jag är ängelinvesterare själv) är usla på att presentera sina idéer. Träning gör stor skillnad. De som är duktiga på att pitcha har ofta tränat mycket.
- Kontakta alla investerare samtidigt. Det är ett nybörjarmisstag att kontakta dem en efter en. Det absolut bästa sättet att få till en runda snabbt och till bra villkor är att skapa konkurrens. Investerarna hatar detta - de vill kunna följa dig under en längre period och investera först när de vill och du bevisat dig. Bara om de vet om att det är konkurrens om rundan kommer de att agera snabbt, och vill de bara tillräckligt mycket kan de agera snabbt.
- Be om ett term sheet (villkoren för investeringen) tidigt. Först när du har ett påskrivet sådant kan du vara säker på att din nya partner verkligen vill göra investeringen. Investerare är experter på att inte säga nej. Detta förutsatt att du gjort din hemläxa så att ditt bolag passar dem och att din idé inte är helt galen. Då kommer de att säga nej direkt, eller mer sannolikt inte svara dig alls.
- Om de är ens lite intresserade av ditt bolag vill de hålla diskussionen vid liv, för att se hur ditt bolag utvecklar sig och därmed minska sin egen risk.
- När det är dags för en A-runda, ta in kapital i USA. Rundorna är i genomsnitt dubbelt så stora där, och värderingarna dubbelt så höga. Detta förutsätter dock att du etablerat dig i USA innan och helst nära riskkapitalet, eftersom de ogärna investerar i bolag som de inte kan ta bilen till.
Relaterat: Fyra skäl till att USA är avgörande
Att resa kapital är precis som att dejta - du behöver bara få ett ja för att lyckas. Då spelar inte alla nej du fått på vägen någon roll. Därför gäller det att skaka av sig dem så fort man kan och gå vidare. Flera extremt framgångsrika bolag fick massor med nej innan de till slut fick ett ja från någon (nu lycklig) investerare. Naturligtvis ska man ta till sig feedback och lära sig av den, men tro inte att investerare sitter på facit. De prickar verkligen inte bara in vinnare och det är inte ovanligt att man får helt motsatta råd från namnkunniga investerare. Har man en bra idé och ett bra team kan man alltid hitta investerare som är villiga att investera - det kan bara ta lite tid att hitta rätt. Precis som dejting.
Detta är mitt sista blogginlägg i denna serie. Det har varit superkul att skriva för Internetworld. Ett stort tack för all feedback jag fått. Till alla er som kör ett startup önskar jag ett stort lycka till!