– Jag ville berätta vad entreprenörskap är för mig. Ibland är det skit, säger Louise Eriksson, Grundare av annonsnätverket Adprofit och träningsappen Vint.

Därför har hon valt att tala på temat ”5 shitty things you are bound to encounter as a founder”, på Start-up Day, som arrangeras av Stockholm School of Entrepreneurship.

Hon beskriver känslan av att vara i början av en startup med hjälp av en bild på en söt, leende sälkut.

– Det är här du börjar, du är en glad säl.

Det är när den lilla glada sälen/ företagaren ska göra verklighet av sin idé som de fem trista sakerna inträffar.

Relaterat: Tunga investerare till Vint

De är enligt Louise Eriksson de följande:

1 Du har alltid fel
Vänner, familj och andra kommer att ställa sig skeptiska. Dina affärspartners kommer att ha som ambition att hitta svagheterna i ditt projekt och när företaget till sist når eventuella investerare så kommer de också ha åsikter på hur du borde göra istället. Det gäller att vara övertygande, menar Louise Eriksson.

2. Du kommer att gå på 1000 dejter men bara få en enda kyss
För att hitta rätt medlemmar till styrelsen, eller rätt investerare måste en startup först ”dejta” för att hitta rätt. Och precis som när det gäller jakten på en livspartner måste den som letar affärspartners orka visa intresse och engagemang även efter långt och tröstlöst letande.

3. Du är aldrig tillräcklig bra
Även efter en 80 timmars arbetsvecka kommer du att ha saker kvar att göra.

– Folk kommer att säga åt dig att prioritera, men det är omöjligt när du själv driver företaget, säger Louise Eriksson.

4. Du kommer att bli personlighetskluven
Louise Eriksson illustrerar känslan i den här punkten med en bild av seriehjälten SuperWoman och en bild av Nasse från Nalle Puh. Superhjälten står för energin och självförtroendet, Nasse för tvivlet och funderingarna över om man gjort rätt val.

– Bli vän med Nasse, han är nyttig, säger Louise Eriksson.

5. Det gör ont
– Allt som gäller för kärlek, gäller också för företagande. Att det gör ont tyder på att man har passion.

När Internetworld får tag i Louise Eriksson efter hennes dragning blir intervjun avbruten två gånger av besökare som kommer fram, tackar och lämnar sitt visitkort. Dagen efter ska hon flytta till San Francisco för att lansera Vint på den amerikanska marknaden. Det tekniska teamet blir dock kvar i Stockholm.

Måste man flytta till San Francisco för att lyckas i USA?

– Nej, det finns många bra exempel på de som flyttar till New York eller som tar sig till Los Angeles. Där finns det flera hubbar. I San Francisco är det mycket startups, men också svårare att rekrytera, eftersom konkurrensen är hårdare, säger hon.

Relaterat: Fyra skäl till att USA är avgörande

Vad tycker du om Stockholm som startup-stad?

– Ganska fantastiskt, det finns ett öppet klimat, man får hjälp och blir påhejad. Vi har också ett fint system, man kanske vågar mer i Sverige, här finns säkerhetsnät som fångar upp en om man skulle misslyckas.

Vi avslutar intervjun, Louise Erikssosn måste hem och ordna det sista inför resan. Innan hon går kommer ytterligare en person kommer fram med sitt vistikort.