Demonstranterna är klädda i lila och gula t-shirtar med text på. Bland annat står det: “skydda hyresgäster och sluta med tvångsvräkning”, “försvara samhällsservice”, “sluta med skattelättnader för rika företag” och “höj minimilönerna” på dem. Det är facket för serviceanställda, SEIU, som protesterar utanför City Hall i San Francisco.


Strejkledaren från SEIU och en pappfigur av San Franciscos borgmästare Ed Lee.

Den här dagen i mitten av april är den sista för att lämna in sin skattedeklaration i USA, och de fackanslutna protesterar bland annat mot att företag som Twitter har fått skattereduktioner för att etablera sig i problemområdet “Central Market”. Där är drogproblematiken påtaglig på gatorna och det är ett område där många hemlösa håller till.

Ett hundratal har samlats för demonstrationen och på ett flak i mitten står representanter från facket och medlemmar och pratar i en mikrofon. Högt så att borgmästaren Ed Lee, som har sitt kontor i City Hall, ska höra.

“Kräv att Ed Lee får Twitter att betala skatt. Borgmästaren kan inte gömma sig”, skriker strejkledaren ut.

En av fackmedlemmarna tar upp en skylt som det står “Stoppa tvångsvräkning” på.
– Min fru jobbar på en skola här i närheten och några av hennes elever har blivit vräkta, säger han.


SEIU:s vice ordförande Larry Bradshaw.

Lite senare ska demonstranterna gå från City Hall ner till Twitters-kontor och fortsätta sina protestramsor där:

“Mayor Lee, don’t you know?
Twitter tax breaks got to go!
Mayor Lee, don’t you care?
Make tech pay their fair share!”

SEIU:s vice ordförande Larry Bradshaw håller på att göra sig redo för att gå upp och prata på flaket.

– I dag är det skattedag här och alla måste betala sin del. Vi ger skattereduktioner till de rika, istället för att lägga på en extra dollar på sjuksköterskornas lön, säger Larry Bradshaw.

Han fortsätter att prata om Google, som inte får någon skattereduktion, men som använder stadens busshållplatser för sina bussar de anställda tar till jobbet.

Relaterat: Entreprenörens guide till Silicon Valley

– Vi hade en teknikbubbla 1998-2000 och nu är vi där igen. Investera i folk som bor och jobbar här istället, tycker han.

Men det är inte så enkelt som att SEIU är emot teknikbolagen, även om det står “Stoppa skattelättnader för rika teknik-vd:ar” på en stor banderoll.

– Vi har inga problem med teknikföretagen i sig. Jag tycker överlag att de blir demoniserade. Låt dem bara vara goda grannar och betala sina skatter, säger Larry Bradshaw.

Hans uttalande ger uttryck för att svaren på de heta frågorna i San Francisco är flera och åsikterna för vem som ska stå till svars går isär.

Fakta

San Franciscos borgmästare Ed Lee är den 43:e i staden. Han blev vald till borgmästare i januari 2011 och ersatte då Gavin Newsom. Båda tillhör Demokraterna i USA och San Francisco är ett starkt liberalt fäste.