Idag tar Codarica över stafettpinnen på Loggenbloggen, läs deras första inlägg här: “Vi känner oss lurade”

Vad är Codarica?

– Codarica är ett företag som utvecklar utbildningsmedel för att lära barn att programmera. Under Codarica finns karaktärerna Kalle Kodare (Cody Coder på engelska) och Holly Hacker som med hjälp av storytelling guidar barn genom våra produkter. Vi har en produkt ute på marknaden nu, en e-bok om Kalle Kodare och hmtl. I augusti kommer vi att släppa vår första app där barn kommer att lära sig att skapa sin första hemsida.

Hur länge har ni varit igång?

– E-boken var ett skolprojekt när vi studerade på Hyper Island och släpptes i juni förra året. Men det var inte förrän november 2013 som vi startade företaget efter att ha vunnit lite tävlingar. Vi alla tre började jobba med företaget heltid i december, och i januari flyttade vi in i Stings acceleratorprogam Fast Forward.

Vad är er vision?

– Vår vision är att bli den ledande utbildningsplattformen dit barn kommer för att lära sig olika programmeringsspråk. Vi ser oss själva som en rörelse för den nya generationen och vi vill ha med så mycket folk som möjligt på vår resa, som kan hjälpa oss att driva företaget i rätt riktning. Vi gör ändå detta för framtiden, för barnen och för föräldrarna. De är ju de som ska få vara med och bestämma och vara del i att förändra utbilningsindustrin!

Vad är er affärsmodell?

– Vi säljer våra produkter till marknadsmässiga priser gentemot konsumenter (vår e-bok finns att köpa på kallekodare.se eller codycoder.com) men har även skolor som kunder. Vi hoppas kunna jobba mer med skolor i framtiden, eftersom vi ändå gör utbildning och vill nå så många barn som möjligt.

Vad kommer ni skriva om på Loggenbloggen?

– Vi kommer att skriva om ämnen som vi är väldigt passionerade för och ligger nära vad vi gör som företag. Det kommer att varvas med inlägg om barn, it, utbildning med mer generella inlägg om hur vi tycker det är att driva ett ungt företag i en ständigt förändlig industri!

Varför är det viktigt för barn att lära sig programmering?

– Det borde ses som en allmänbildningsfråga anser vi. Vi är omringade av kod på en daglig basis, och barn är extrema digitala användare. De har dock ingen aning om vad programmering är eller hur teknologin som de använder fungerar. Det borde vara självklart att kunna det! Inte bara för att det öppnar dörrar för framtiden, utan också för att programmering är en färdighet som främjar många andra kompetenser; kreativitet, logik och problemlösande.

Hur tycker ni skolvärlden borde hantera digitaliseringen annorlunda än den gör idag?

– Man kan ju tycka att prioriteringar i skolan är skeva när det är viktigare att lära ut träslöjd och syslöjd mer än programmering. Skolan är inte den snabbaste att anpassa sig till nya klimat, vilket vi tycker det är tråkigt eftersom att vår värld förändras ständigt. Är inte meningen med skolan att lära barn färdigheter för att kunna möta framtiden så bra som möjligt? Kan vi verkligen säga att skolan idag gör det och förbereder barnen för att bli globala framtidsmedborgare?

Vad är det som förvånat er mest med startup-resan så här långt?

– Oj, egentligen allt! Allt det vi trodde om att driva företag var fel. Det som har varit mest utmanande är att utveckla en app när man aldrig har jobbat med spel och appar tidigare. Det har verkligen varit en resa och vi har nog lärt oss mer dessa intensiva månader än någonsin tidigare i våra liv.