I begynnelsens tid av sociala medier minns vi med glädje nätverk så som Lunarstorm och Playahead. Fantastiska nätverk som för oss i Sverige var startskottet på en alltid uppkopplad värld där sociala interaktioner fanns ett knapptryck bort. Vi minns även dessa nätverk som den första gången vi använde oss av kod. Både Lunarstorm och Playahead hade en funktion där man kunde personifiera sin profil genom HTML. Självklart ville man hellre ha sin text i rosa och den senaste NRJ-hitten som spelades upp när någon gick in på ens profil. Vi minns även att det var väldigt roligt att pyssla med sina profiler och läsa på forum hur man löste vissa kodproblem eller skapade en ny cool funktion på sin profil. Vi minns sedan hur coolt det blev att ha sin egen blogg och skriva om hur rolig ens skoldag hade varit, och ännu en gång blev kod viktigt att kunna för att göra ens blogg snygg.

Nu spolar vi fram till slutet av maj 2013. Vi är på slutet av vår andra termin på Hyper Island där vi alla tre studerar på “Digital Data Strategist”-programmet. Vi har haft många intensiva månader och vi har stött på programmering flera gånger under året. Denna gång var det inte i form av att personifiera en profil eller en blogg, utan vi satt med Python för att leka med olika api:er, Javascript och WebGL för att bygga en världskarta med data om alla Hyper Island-studenter. Vi blev presenterade för en värld av programmering som tidigare varit helt okänd för oss. Och vi älskade det! Men vi är 24-25 år och att fortsätta lära sig programmering för att jobba med det hade inneburit att vi inte hade kunnat gå ut i arbetslivet, som vi nu i augusti 2013 ska göra med våra praktikplatser. Vi känner oss lurade av att ingen tidigare har introducerat oss för programmering tidigare så vi hade haft mer tid att lära oss det och eventuellt valt ett annat karriärsspår.


Lovisa, CMO på Codarica, programmerar en världskarta med alla Hyper Island studenter.

Så i slutet på maj 2013 bestämmer vi oss att göra denna introduktionen till programmering för barn idag. Vi bestämmer oss att göra boken vi hade velat ha när vi var unga. I slutet på maj 2013 föds Kalle Kodare, som kom att bli början på vårt företag (men det visste vi absolut inte då!). Tre veckor senare släpper vi boken online och inser att det är inte bara vi som har denna syn på att introducera programmering till barn i en tidig ålder. Vi blir omskrivna i Washington Post, Business Insider och VentureBeat bland annat. Vi får otrolig positiv respons, och när vi senare på året befinner oss på tre olika praktiker bestämmer vi oss att vi måste ta detta vidare.

Här sätter vi ihop vår första app-prototyp i papper! 

Idag är vi fullt upptagna med att utveckla vår nästa produkt; en app. I våra veckor här på LoggenBloggen kommer ni att få läsa om vår resa mot vårt mål att förändra synen på programmering och samtidigt digitalisera utbildningsindustrin. För ni håller väl med om att programmerare är dagens rockstjärnor?