Något vi har lärt oss och som vi alla tre tycker är väldigt roligt är pr för startups. Kommunikation är en extremt viktig del i att skapa ett nytt företag, inte bara för att få kunder utan också för att skapa ett varumärke och associationer till det. På Sting Startup Day, som ägde rum för drygt två veckor sedan, höll vi i en presentation om just detta. I relation till tv-serien The Walking Dead.

Hur mycket lättare blir det inte att förstå vikten av kommunikationoch or om man drar exempel från en sådan grym tv-serie?

Här är våra Zombie pr-regler:

1: Skjuter du en, måste du vara beredd på att skjuta fler

Om man ”skjuter” en journalist/tidning så måste man vara beredd på att fler journalister kommer vilja skriva om en. Det betyder att man måste förbereda demonstrationer, presskit, videor, bilder. Ja, allt som en journalist kan tänkas vilja ha!

2: ”Kill them with kindness”

När du får pressutrymme kommer du någon gång få negativa kommentarer och feedback. Möt kommentarerna med att vara tillmötesgående och snäll, det vill säga ”Kill them with kindness”. Se negativ feedback som ett tillfälle att vända det till något positivt. Klarar du det så är det ingenting som kan stå i din väg!

3: Sikta rätt! 

Använd en klar strategi när du skjuter med din pr-pistol! Tänk på vilka du hör av dig till och vilka som är bäst på att förmedla just DITT budskap. Med Cody Coder hade vi som mål att bli omskrivna i Business Insider. Vi hittade en journalist där som hade ett teknikintresse och hade skrivit liknande artiklar tidigare. I detta fall räckte det med ett personligt mail, men de många journalister finns på sociala medier som Twitter och Linkedin. Det kan ibland vara mer personligt att skriva där, än att skicka ett mail med en pressrelease.

4: Du kommer inte att klara detta själv 

Det kan vara svårt att driva en startup helt på egen hand, utan någon vid din sida. Du behöver allierade, och journalister kan bli dina bästa vapendragare. Det är viktigt att upprätthålla bra relationer, för annars bränner du många broar och tyvärr har du då en större chans att bli en zombie-startup än en levande sådan.

Det är även viktigt att hitta ambassadörer, som brinner lika mycket för ditt företag som du gör och som är villiga att sprida ditt budskap vidare.

5: För att överleva måste du kriga 

Att vara entreprenör är inte alltid enkelt, och det är nog inte heller enkelt att leva igenom en zombie-domedag. Tänk på hur mycket de krigar för att överleva i The Walking Dead. Kan du säga att du gör det samma? Pr är ingenting som du får gratis. De som överlever är villiga att gå den där extra sträckan och pushar sig själva till max.

6: Sikta på att vara annorlunda, inte på att vara en hjälte. 

I The Walking Dead finns två huvudkaraktärer; Rick och Daryl. Rick är den helylle, starka polisen som blir en given ledare i tv-serien. Daryl däremot är hans totala motsats. Han tar inte alltid de bästa besluten och är ingen självklar ledare. De 20 miljoner som följer tv-serien har dock bara en favoritkaraktär: Daryl.

Så nej, att vara en given hjälte som gör de trygga valen är inte det som uppskattas mest. Daryl är annorlunda, mer mänsklig. Han är spännande och sticker ut. Hur kan ditt företag bli en Daryl istället för en Rick? Hur kan ni använda er av kommunikation och pr för att särskilja er från konkurrensen?

7: Skriv berättelser för din marknad, inte för dig själv 

Varför blev The Walking Dead en succéserie, medan många andra zombie-serier misslyckades? Idag associeerar nog många The Walking Dead enbart med zombies. Men många andra zombie-serier har försökt, och de fokuserade alla på våldet, blodet och skräcken. The Walking Dead, däremot, är en berättelse om kärlek, om hopp och om överlevnad. The Walking Dead lyckades för att seriens skapare hittade det mänskliga i zombieapokalypsen. De hittade en vinkel som gjorde att man kunde relatera till berättelsen.

Kan du hitta det mänskliga i din produkt eller i din tjänst? Hur kan du kommunicera detta genom pr? Hitta de som vill vara med på din resa, och som kan stötta ditt företags överlevnad!

Codarica skapar utbildningsmedel för att lära barn att programmera, med hjälp av karaktärerna Kalle Kodare (Cody Coder på engelska) och Holly Hacker. Följ dem på Loggenbloggen!