”Vi måste ringa tidningen i typ Örnsköldsvik och fråga om de vill göra ett reportage om Piratpartiet. De sitter ju bara där på lokaltidningarna och väntar på att något ska hända.”
Det är en solig tisdagsmorgon ett par veckor före valet till Europaparlamentet. På Piratpartiets högkvarter på Götgatan i Stockholm hålls valupptaktsmöte.
Partiledaren Anna Troberg, hennes högra hand – vice partiledaren Marit Deldén och Torbjörn Wester, som har ansvar för partiets lokala samordning planerar de kommande veckornas aktiviteter över ett par koppar pulverkaffe. Anna Troberg har varit uppe sedan sexsnåret på morgonen, klistrat upp affischer hemma i Jakobsberg, twittrat och förberett en heldag av möten och intervjuer.
Högkvarteret, ett två gånger fyra meter stort hörnrum på ett kvavt kontorshotell, är belamrat med kartonger med nytryckt valmaterial. Längst ena väggen i det annars sterila vita rummet lyser partiets nya färgglada valaffischer – gula, röda, gröna, orange. Budskapen är många, och sträcker från skolpolitik till flykting- och hbtq-frågor. Men några klassiska piratfrågor finns också där, som ”Jag stoppade Acta” och ”Generation gratis”.
Andra budskap är mer otydliga, som ett barn som leker med en surfplatta och texten ”Win!”.
Mest populär, enligt Anna Troberg, är affischen med två kattungar som lapar mjölk ur samma skål och texten ”Goda vänner delar med sig”. En affisch som illustrerar Piratpartiets klädbyte de senaste åren, ett klassiskt piratbudskap (sharing is caring) förpackat i en estetik som mer hör hemma i ett flickrum än en svettig hackergrotta.
Piratpartiet går till val på en breddad politik, men det tycks ännu inte ha givit utdelning. Opinionssiffrorna för partiet har under våren pendlat mellan någon enstaka och i bästa fall 3 procent, långt under 2009 års valresultat då partiet fick sensationella 7,1 procent.
Det mesta pekar på att de åker ur parlamentet den 25 maj, och förlorar sina två mandat.
Kanske tycker man att partiet borde ha mer stöd, frågor om nätintegritet har sällan diskuterats mer frekvent i samhällsdebatten än under det senaste året. Edward Snowdens avslöjanden om NSA har fått globala efterverkningar. Frågor om nätfrihet rör inte längre bara en liten grupp av nätaktivister, mer än halva Sveriges befolkning finns idag på sociala nätverk som Facebook.
Trots det har Piratpartiet på senare tid haft svårt med det som de än gång var så bra på – att förvandla just sådan här händelser (Pirate Bay-razzian 2006, FRA-lagen 2008, IPRED 2009) till mediala och opinionsmässiga framgångar.
Anna Troberg arbetar med att sätta upp affischer i sin hemförort Jakobsberg, foto: Carlos Zaya.