Hela reportaget hittar du här: Vem kan rädda Piratpartiet?

Smaka bara på detta, partiets hela problem sammanfattat i en mening:

“Det är talande att det inte var Edward Snowdens NSA-avslöjande som i fjol gav partiet tusentals nya medlemmar utan nedläggningen av sajten Tankafetast.se.”

När fildelningsdebatten klingade av så hade Piratpartiet inte mycket att hänga kvar i. Detta trots att nät- och integritetsfrågor diskuteras som aldrig förr.

Jag vågar hävda att det inte hade varit omöjligt att etablera ett parti med dessa frågor närmast hjärtat. Alla bärkraftiga partier är sprungna ur större samhällsförändringar. De gamla partierna ur industrialiseringen, urbaniseringen och det moderna klassamhällets framväxt. Miljöpartiet ur insikten om naturresursernas ändlighet och miljöfrågornas vikt. Kristdemokraterna som en reaktion på 1900-talets sekularisering.

Internets genombrott har också lyft frågor som inte enkelt kan puttas in på en höger-vänsterskala. Det borde ha öppnat för ett nytt parti. Men Piratpartiet blev inte kraften att fånga upp dem.

(För övrigt: Klingar skribentens namn bekant? Inte så konstigt. Anders Rydell var en av författarna till boken Piraterna, som kom ut för fem år sedan.)


Linus Larsson är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han @LinusLarsson.