Artikelserien “En startups bekännelser” bygger på anonyma intervjuer med välkända profiler på den svenska startupscenen, både entreprenörer och investerare. Med start idag skildrar vi livet bakom kulisserna i startup-världen, och söker svar på frågorna du inte vågar ställa själv.
Del 1: Pitchen
Mötet hölls i London. Teknikjätten Samsung var tydligt intresserad av att göra affär med den svenske entreprenören. Kanske skulle Samsung köpa hela bolaget. Och nu var det dags att träffa de verkliga höjdarna – ledningen från Korea som flugits in för mötet med den svenske entreprenören. För även om de europeiska Samsung-cheferna ville göra affär så är det de koreanska höjdarna som tar alla viktiga beslut i bolaget. Allt var upplagt för ett avgörande ögonblick.
Det var då det började gå utför.
Toppcheferna från Korea pratade ingen engelska. De hade med sig en tolk som skulle översätta. Men när mötet började stod det snart klart att inte heller tolken var något ess på språk.
– Jag förstod kanske tio procent av vad tolken sa. De fattade inte vad jag ville och jag fattade inte vad de ville. Så efter två timmars möte vara vi i sämre läge än innan vi började. De europeiska representanterna som hade ordnat mötet bad mig om ursäkt, men sa att de inget kunde göra eftersom det är koreanerna som bestämmer. Det blev ingen affär, berättar entreprenören för Internetworld.
– Det var mitt livs sämsta möte. Det kändes hemskt då. Men nu kan jag skratta lite åt det, säger den svenske serieentreprenören som senare sålt sitt bolag till ett amerikanskt storföretag.
Även om förutsättningarna inte alltid är så dåliga som i exemplet ovan, eller insatsen lika stor, så är pitchen är en central del i varje entreprenörs resa. Från att entusiasmera familj och medarbetare i början, till att resa kapital från riskkapitalister, få till samarbeten med storbolag och till slut kanske en göra en exit. Några av de mest avgörande pitcharna för en startup sker när det är dags att ta in extern finansiering. Men hur går det till egentligen? Och hur får man ens till ett möte där man kan pitcha? Internetworld har pratat off the record med insatta personer i startup-världen för att få svar.
– Det finns två sätt att få ett möte. Antingen via ett “cold call” eller via en introduktion, helst via en annan entreprenör som vi investerat i eller en affärsängel, berättar en representant för ett Sverigebaserat riskkapitalbolag med internationellt renommé.
Det som funkar bäst för att få ett möte är tydligt. Det gäller att bli introducerad.
Relaterat: Fyra skäl till att USA är avgörande
– Se till att få en personlig introduktion till riskkapitalisterna. Att skicka sin presentation till en info-adress hos något riskkapitalbolag funkar inte. Men det är inte så svårt att få till en varm personlig introduktion via någon du känner, säger serieentreprenören från Samsung-exemplet ovan, som drivit startups både i Sverige och Silicon Valley. Idag är personen ängelinvesterare vid sidan av startup-verksamheten.
– Om vi har en referenspunkt så blir det lättare för oss att göra en bakgrundskoll på de som är med i bolaget. Man behöver inte vara en insider i branschen men det bli lättare för oss att förstå kontexten om man känner någon som vi känner, berättar riskkapitalisten.
Det är dock inte så svårt att få en personlig kontakt. Investerare rör sig ofta ute på event och branschträffar. Men innan man försöker få till ett möte så gäller det att ens projekt har nått till en viss nivå.
Serieentreprenören: Slira inte på sanningen
– Det är hål i huvudet att försöka ljuga eller överdriva. För de kan kolla upp sådant och om du blir påkommen med att inte talat sanning är det nästan omöjligt att ta sig tillbaka från. Om det frågar något som du inte vet svaret på så är det sämsta du kan göra att hitta på något som låter bra men som du inte vet stämmer. Då är det hundra gånger bättre att säga “jag vet inte men jag kan ta reda på det”.
Riskkapitalisten: Snacka inte om exit
– Man ska inte komma in och prata exit på första mötet. Våra entreprenörer förstår att vi som investerare måste tänka exit. Vi har en investeringshorisont på mellan tre till sju år. Men vi vill att entreprenören ska vilja bygga något som de absolut inte vill lämna.
Ta inte med en konsult
– Det finns massor av konsulter som säger sig kunna hjälpa nya bolag att resa pengar mot att de får en procent av en eventuell investering. Men det är inte ett “A-player behavior” att ha med en sådan konsult.
Låt inte någon annan skriva presentationen
– Det är inte heller bra om någon annan skrivit presentationen. Det får oss att undra var entreprenörens prioriteringar egentligen ligger. Om hen inte tycker att det här är tillräckligt viktigt ger det fel signaler.
Var inte hemlighetsfull
– Ett annat misstag är att be oss skriva på NDA:s eller vägra skicka över material innan mötet. Då blir det bara svårt. Vi vill ha ett produktivt möte och gör gärna lite research innan.