Efter Edward Snowdens avslöjanden lade författaren Charles Stross ned sina planer på en science fiction-roman om ett dystopiskt övervakningssamhälle. Verkligheten visade sig vara sju resor värre än vad han fantiserat ihop till boken.
Amerikanska NSA kan tjuvlyssna på i stort sett allt som sägs på nätet. Övervakningen sker i hemlighet, men i samarbete med myndigheter i andra länder. Till exempel svenska FRA.
I helgen tappade Piratpartiet, det svenska parti som gjort nätfrihet till sin huvudfråga, sina två mandat i EU-parlamentet.
Det är svårt att få ihop den ekvationen.
Förklaringen har Internetworld nosat på förr. Piratpartiet uppstod och växte tack vare den då glödheta fildelningsfrågan. Framgångarna i EU-valet 2009 var en sensation. Men partiet misslyckades kapitalt med att omprofilera sig i takt med att nätdebatten lämnade fildelningen för att fokusera på integritet, övervakning och nätfrihet i bredare bemärkelse.
Kanske blir utträdet ur EU-parlamentet en chans för rörelsen att ta en paus, att tänka om från början. Frågan är om riksdagsplatser och EU-mandat är det som behövs för att driva frågorna ovan. En rimligare förlaga kanske är amerikanska Electronic Frontier Foundation: en icke-vinstdrivande tankesmedja med syfte att bilda opinion och påverka det politiska etablissemanget i sakfrågorna.
Dessutom måste namnet bort. Visst, det var kul att stå på barrikaderna 2009, men upphovsrättsfrågorna bleknar jämte ovan nämnda om övervakning och nätfrihet.
Relaterat: Podd: Räkna inte ut Piratpartiet
Piratpartiet har drivit även dessa frågor i EU-parlamentet, men så länge man envisas med att också prata fildelning, The Pirate Bay och illa genomtänkta idéer om att legalisera piratkopiering kommer man inte att tas på allvar.
Jag hoppas att piraterna själva inte ger upp, veckans motgångar till trots. Aldrig tidigare har samhället varit i lika stort behov av opinionsbildare som förstår och kan driva nätdebatten åt rätt håll, bort från massövervakning, censur och statlig kontroll.
Piraterna behövs, mer än någonsin. De måste bara sluta kalla sig själva för pirater.
Daniel Goldberg är redaktionschef på Internetworld. På Twitter är han @danielg0ldberg
Missa inte nya Internetworldpodden - allt om veckans stora nätsnackisar. Lyssna på veckans avsnitt här: